FACEBOOK

Шефката на ЦИК дава 267 000 лв. на бившия си работодател

Кръгът за модерна политика прибира лъвския пай от държавните пари в сайта си

Правителството отпусна 1 160 000 лв. за невидимата реклама на е-референдума на Плевнелиев, който ще се проведе заедно с местните избори другата неделя. Оказва се, че близо ¼ от сумата или 267 000 лв. отиват за сайта Хаштаг. Това е медията на кръга за модерна политика. Интересното е, че парите ги разпределя ЦИК. А шефката на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева по случайност, преди да заеме тази държавна позиция, беше изпълнителен директор на... Института за модерна политика. Забавно е, че членовете на тази организация и нейният кръг често се явяват в медиите като морални съдници на финансираните от Америка за България „институти”. Именно един от тях – Институтът за публичната среда на Антоанета Цонева е в основите на разкритието, което разви в.Сега.
Парите от ЦИК са оправдани посредством така наречените „медийни пакети” за агитация, които държвата предоставя на регистрирани инициативни комитети в полза на референдума. Четири от тях - на Павла Цветкова, на Емил Иванов, на Ивайло Петров и на Радослав Маринов, ще агитират от Хаштаг срещу електронното гласуване. Всички те са свързани с Института за модерна политика (ИМП) и партия Модерна България на бившия царски депутат Борислав Цеков, който на последните избори беше кандидат-депутат в София от БСП, а съпругата му беше в пресцентъра на синия президент Петър Стоянов.
Проверка на Сега показа, че Павла Цветанова Цветкова от сдружението, изявило готовност да даде на Хаштаг 31 920 лв., членува във видинските неправителствени организации Младежка банка и Активно общество. В тях е и Емил Петров Иванов, който пък ще плати на Хаштаг 37 000 лв. Шеф и на двете организации от крайдунавския град е Радослав Георгиев. В сайта на Института за модерна политика пише, че Радослав Георгиев е негов представител във Видин. Също така той е и член на партията на Борислав Цеков. Свързан се оказа и Ивайло Александров Петров, чийто инициативен комитет се готви да даде на Хаштаг 30 000 лв. Той е бил застъпник за Модерна България, оглавявана от лидера на кръга Борислав Цеков, във Видин на парламентарния вот през 2013 г.

Собственик на Хаштаг е фондация, регистрирана на името на 23-годишната Милена Борисова. Тя е обявила, че работи в Института за модерна политика и е съпруга на кандидата за общински съветник от БСП в София Петър Кичашки. Кичашки също работи в споменатия институт.
Бившият рязък критик на Бойко Борисов, впоследствие станал представител на ГЕРБ в ЦИК – социологът Цветозар Томов, като член на институцията предизвика скандал по повод свързаността на лицата. Според говорителя на комисията броят на уговорените медийни услуги, които трябва да предостави сайтът, е невъзможен за изпълнение в оставащите дни до референдума. Затова той предложи ЦИК да ги върне за корекция. Негови колеги обаче възразиха, че комисията няма как да знае предварително какво и как ще се публикува и затова трябва да одобри договорите и да контролира изпълнението им. Решението бе отложено.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени