FACEBOOK

Христо Ковачки - новият властелин на Мальовица

Багер енергично прокарва траншеи в почвата на Меча поляна, в подножието на връх Мальовица в Рила, съобщава Капитал. По-долните клонове на боровете са окастрени и по тях работници закачат прожектори. Други подменят металния покрив на Централната планинска школа, пише Капитал в голямо разследване.

На входа на паркинга над "школата", както е известна базата, в която са обучени поколения алпинисти, катерачи, планинари, ски алпинисти, скиори и ориентировачи, се монтира бариера.

От ноември ЦПШ има нов стопанин. Българският туристически съюз я е отдал под наем за десет години на фирмата "Агро ленд мениджмънт". Дружеството е свързано с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който преди една година чрез друго свързано с него дружество - "Ви Ай хънтинг", нае отново от БТС и пак за 10 години намиращият се в непосредствена близост хотел "Мальовица", както и влековете в ски зоната.

Пак през "Ви Ай хънтинг" през лятото Ковачки е взел от държавата за 15 години Дивечовъдния участък "Рила", който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

Пак Ковачки контролира и влека и пистата под хижа "Мечит", както и земята до близкия до съоръжението къмпинг.

Въпреки че формално няма общо с двете дружества, Ковачки, който през повечето време живее във Франция, е забелязван в района на Мальовица, a няколко източника на Капитал коментираха, че именно той е човекът зад дружествата. Това не е изненада. По времето на управлението на тройната коалиция негови фирми направиха серия от заменки с държавата, като срещу гори в Северна България получиха терени в Мальовишкия дял на Рила. Така Ковачки стана собственик на пистите на Мальовица, както и на терени, чиито граници показват, че са "подготвени" за бъдещи ски писти и просеки за лифтове, а в основата им - за жилищно застрояване. В някои от тези терени от години се извършва незаконна сеч.

Очевидно е, че Ковачки, който е роден в Самоков, има сериозни планове за този дял на Рила. Липсата на прозрачност в целия процес, начинът, по който са придобити имотите, и размахът, с който бизнесменът действа, са сигнал за възможно свръхзастрояване, екологични нарушения и опит за налагане на монопол.

"Нямаме информация дали г-н Христо Ковачки притежава изброените от вас съоръжения и обекти" отговориха от офиса му (всички отговори, които получихме след редакционното приключване на броя може да видите в края текста).

Пътят на Ковачки е постлан с добри намерения

На 1 ноември 2020 г. след странно бърза процедура (виж допълнителния текст) БТС сключва договор с фирмата "Агро ленд мениджмънт", която получава правото да стопанисва ЦПШ до 2030 г. От БТС отговориха, че дружеството е поело ангажимент да поддържа обекта като "учебен център с музей и склад за принадлежности за алпинизъм", "20% намаления за учащите по образователните програми на БТС и безплатно настаняване на преподавателите", "преференциални цени за служителите на БТС". Друго условие - "да издаде три броя на в. Ехо".

От туристическия съюз отговориха още, че фирмата е заявила и намерения да възстанови маркировката, да инсталира информационни пана, да реновира медицинския кабинет и да построи стая за планинските спасители, ще се съберат експонати за музея на алпиниста и т.н.

Всички тези намерения обаче са пожелателни - не са скрепени по никакъв начин като задължение в договора и не ангажират фирмата изпълнител.


Защо е важна школата в Мальовица

За разлика от хотела, пистите и съоръженията, контролирани от Ковачки, историята на ЦПШ е трайно обвързана с тази на българския алпинизъм. Тя е построена по модел на училището за планински водачи в Шамони във Френските Алпи.

"Долината е много повече от един хотел и две ски писти. Тя е емблема за поколения планинари и алпинисти. Основният въпрос е дали има ясна концепция по какъв начин ще бъде развита школата. Дали ще върне ролята си на място, на което се обучават водачи, инструктори, алпинисти, или ще се превърне в място за настаняване или ловна хижа", коментира пред "Капитал" Георги Георгиев, основател на асоциация "Свободни планини", който е един от първите планински водачи в България и е бил преподавател в ЦПШ "Мальовица".

Сходно мнение има и Момчил Панайотов, председател на Българската асоциация по ски, свободен и екстремен стил: "Мальовица е място с голямо значение на много любители на планината. В годините на работа на Централната планинска школа (ЦПШ) и ски съоръженията тук са направили първите си стъпки в ски спорта, алпинизма и туризма поколения българи. Дори моето дете прокара ски там. Условията за това са чудесни - голям ски плац с лесни за употреба съоръжения и идеален наклон за обучение. Силно се надявам да се запази духът на мястото, което е с отлични условия за семеен курорт и обучение. Спомням си с удоволствие и отличните възможности на ЦПШ за провеждане на обучения - учебни и спортни зали, тренировъчни скали в близост, ски писти, а преди години се правеше и ледена кула за тренировки и състезания по ледено катерене. Районът на ЦПШ е основен изходен пункт към Мальовишката долина, която е един от най-привлекателните райони за туризъм и основен район за алпинизъм, ски туризъм и фриирайд ски в България. От тази гледна точка е важно да се запази функция на удобен изходен пункт с възможност за паркиране на автомобили, а защо не и с възстановяване на по-редовна автобусна връзка със Самоков и София."

Запорираният стопанин

Капацитетът на избраната от БТС фирма за стопанин на школата не звучи съвсем убедително. Според търговския регистър от 2015 г. "Агро ленд мениджмънт", чийто предмет на дейност включва различни дейности със земеделски земи, селскостопанска продукция, месо, посадъчен материал, селскостопанска техника и т.н., е собственост на родения през 1989 г. Димитър Стефанов, който според регистъра има участие в няколко дружества, директно свързани с Ковачки.

Видно от отчетите на дружеството през последните пет години то не е осъществявало дейност. Две седмици след като БТС предоставя ЦПШ "Мальовица" на "Агро ленд мениджмънт", главен публичен изпълнител към НАП - София, налага запор над притежаваните от Димитър Стефанов дялове във фирмата, както и още няколко дружества. Причината - "предполагаеми публични задължения".

"Централната планинска школа е нещо с изключително значение, но ние нямаме отношение към тази дейност" отговориха от офиса на Христо Ковачки на въпроса ни какви са плановете за развитие на ЦПШ.

Източник на "Капитал", запознат с процеса по отдаване на имотите на БТС под наем на Ковачки, коментира, че заявените от бизнесмена намерения са по-скоро параван, а интересите му са другаде. "Говори се за идеи за лифтове, които да стигат до билото на планината - в националния парк, за писти за биатлон."

В отговор на въпрос какво включва визията за развитие на региона от офиса на Ковачки отговориха, че "основната ни цел е възраждането на легендарния в миналото курорт.Мальовица като изключително достъпен за зимен и ски туризъм ,спортни занимания както за деца, ученици, студенти, така и за елитни български спортисти."

"От особено значение е и това, че подпомагаме подготовката и провеждането на спортни мероприятия от календара на БТС, както и подготовката на национални отбори за участие в международни състезания. За съжаление в Мальовица относително дълъг период не са правени нужните инвестиции, и курортът буквално беше доведен до едно окаяно състояние. Нашата амбиция е неговото развитие, чрез подобряване на съществуваща инфраструктура за ски-туризъм, туристически отдих и спор. Смятаме , че всеки, който посети Мальовица в момента, ще види промяната, която направихме, особено що се отнася до ски съоръжения, чрез закупуването на изключително модерни машини за поддръжка на пистите и нови влекове" казват още те.


Игри на лова

Подкрепата за Христо Ковачки идва от повече от едно място. В средата на 2020 г. е предоставен дивечовъден участък "Рила", намиращ се в рамките на дейност на териториално поделение "Държавно горско стопанство Самоков" за срок от 15 години на "Ви Ай хънтинг". Документацията по търга е била предоставена по Закона за достъп до обществена информация на разследващия журналист Генка Шикерова, която я предостави на "Капитал".

Процедурата е организирана от "Югозападното държавно предприятие" и стартира в началото на април. Постъпило е само едно предложение - на "Ви Ай хънтинг". Предложената цена е с 1.75 лв. над началния размер на годишната вноска за стопанисване на дивеча в дивечовъдния участък, или 44 780 лв.

От офиса на Ковачки заявиха, че имат амбицията да развият дивечовъдния участък и да надградят "постигнатото до момента." "Ние вече стопанисваме един от най-добрите дивечовъдни участъци в страната "Макьовци" в Странджа. Считаме, че това е едно от най-добрите места за ловен туризъм в страната, където човек може да наслади на уникалната природа на Странджа. Като фирма и екип имаме професионалното самочувствие, че имаме капацитет да ръководим и стопанисваме на много добро ниво дивечовъдни участъци. Това е нещо, в което вече сме се доказали."

Според представители на екоорганизации една от причините е осигуряване на периметър около ски проектите, като източници на "Капитал" разказаха, че една от идеите е била ЦПШ "Мальовица" да бъде превърната в ловна хижа. Като стопанин на участъка фирмата ще може да ограничава например достъпа на туристи до едни от ключовите маршрути в региона (например пътеката между хижа "Мечит" и школа "Мальовица").

Технология на подмяната

Превземането на Мальовица започва преди повече от десет години, като през 2006-2008 г. се появяват плановете за нов ски курорт "Говедарци - Искровете - Мальовица", намиращ се в района на селата Мала църква, Маджаре и Говедарци, местността Гюлечица и района на Мальовица, по северните склонове на Рила до границата на Национален парк Рила.

Проектът за Общ устройствен план на курортно-туристическата локализация започва да се движи от "Надар 2006", в което тогава собствеността си поделят община Самоков и "Ел Ем импекс", еднолична собственост на Христо Ковачки (сега е собственост само на "Ел Ем импекс"). ОУП се предвижда да обхване 5100 дка, като предварително изчисленият капацитет възлиза на около 10 500 легла със строителни ядра около селата Мала църква, Говедарци, Маджаре. В близост до връх Лопушки и връх Голи рид от кота 2375 до кота 1300 метра надморска височина се планира пистова система с дължина около 50 км.

Междувременно през 2008 г. коалиция "За да остане природа в България" установи, че през 2007 и 2008 г. посредством заменки на три фирми, свързани с него, Христо Ковачки е установил контрол над 3441 декара в района. Информацията на екологичната организация е събрана от анализ на данните в Имотния регистър. От инициативата "Зелени закони", която обединява известни природозащитници и еколози, предоставиха картата на "Капитал" (вижте графика). Придобитите от Ковачки имоти от държавния горски фонд са с формата на бъдещи ски писти и просеки за ски съоръжения. Някои от тях съвпадат с част от проекта на ски курорта "Говедарци - Искровете - Мальовица" - като писти и терени в ниското, предназначени за строителството на хотели. Както и с вече съществуващи писти, какъвто е случаят с "Мальовица". За около десетилетие БТС отговаряше за сградите, а Ковачки контролираше земята.

Заменките на гори в района на Своге за гори в буферната зона на парк Рила се случват през три дружества: "Ел Ем импекс", където едноличен собственик на капитала е Христо Ковачки, "Агросим" и "Грейд 2004". Всички са регистрирани на един адрес и имат връзки с Ковачки (виж карето).


Кои са фирмите със замените?


До декември 2019 г. "Агросим" е собственост на Миглена Петришки. Тя също през годините е била по бордове на свързани с Ковачки дружества като "Топлофикация Перник" и "Сторко", както и в националната контролна комисия на близката до бизнесмена партия Български демократичен център. Петришки продава дела си на Bingham Management, Великобритания. При наемането на ски съоръженията от БТС новият наемател "Ви Ай хънтинг" декларира, че са получили разрешение от "Агросим", която се води собственик на въпросната земя в ски зоната.

Управител на "Грейд 2004" е Цветан Видолов, управител още на "Енергоинвестинженеринг", която е собственост на "Топлофикация - Враца", която се свързва с Христо Ковачки.

Замените, свързани с Христо Ковачки, влязоха в общественото полезрение отново в края на 2019 г., когато държавата в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициери, получили държавна помощ за горски заменки. Оценителната комисия установила, че има неправомерно получена държавна помощ в 103 от 132 договора, като получената в повече стойност от бенефициери се равнява малко над 80 млн. лв., съобщи министър Танева. И трите фирми със заменки на Мальовица попадат в списъка на министерството. В началото на тази година от "Зелени Закони" излязоха с изчисления, че само Ковачки е ощетил държавата посредством заменките с над 200 млн. лв.

От офиса на Ковачки не отговориха на въпросите какъв е коментарът им по тези изчисления, но това, което се получи след офанзивата на Министерството на земеделието, е, че повечето заменители заведоха дела срещу държавата за поисканите им обезщетения.

И малко незаконна сеч

Преди две седмици съпредседателят на партия "Зелено движение" Владислав Панев изнесе твърдение, че в един от терените, придобит от Ковачки чрез замяна (южно от Говедарци, под хижа "Мечит"), се извършва незаконна сеч. От снимки от Google Earth може да се предположи, че сечта е станала през последните няколко години. Лесовъд, с който "Капитал" се консултира, коментира, че обемът на изсечените дървета предполага, че те са били изнесени оттам с над 1000 курса.

Два източника на "Капитал" съобщиха, че отговорността за "горската" дейност на фирмите на Ковачки е поверена на Милко Христов, който е бивш директор на горското за София област. Той беше арестуван през 2018 г. по обвинение за организирана престъпна група за незаконна сеч.
И още интерес

Впрочем за бъдещото функциониране на курорта може да се окаже показателен един инцидент, с който започва появата на Ковачки в района на Мальовица. През лятото е повредена основната мобилна клетка, която обслужва долината и намиращата се на 50 минути хижа "Мальовица". От отговорите, които получихме от А1, става ясно, че тя няма да бъде възстановена въпреки преговорите "със заинтересованите страни" (разбирай стопанина на хотела).

Източници от долината разказаха пред "Капитал", че енергийният бизнесмен е проявявал интерес към покупката или наемането на други обекти в района. Сред тях например е хижа "Мальовица", която също е на БТС. Сегашните ѝ стопани имат договор до 2023 г., който обаче може да бъде прекратен преждевременно, както се случи с предходния наемател на ски съоръженията в района. От офиса на Ковачки отговориха, че нямат намерение да наемат и хижата.


Стъпването на Мальовица

Проправяне на пътя на Христо Ковачки започва с преждевременното отстраняване на предишния наемател на ски съоръженията на Мальовица - "Фулмекс България" на Валери Гигов. Договорът на фирмата беше от октомври 2017 г. за 5 години, но Гигов реално оперира ски зоната от 12 години, преди това като подизпълнител.

Офанзивата започва със смяната на ръководството на БТС от миналото лято. Председател тогава става д-р Венци Росманов, промяната е вписана от съда на 18 август, а на 19 август е изпратена вътрешна комисия на Мальовица. Съставен е протокол за състоянието на съоръженията - две страници, написани на ръка, които констатират технически проблеми. Вместо предписания директно на УС е предложено за гласуване прекратяването на договора. Гигов получава писмо, че заради лошото състояние на ски влековете и недоброто им стопанисване и преотдаването на бившето агрегатно помещение и ски гардероб към чайна "Стената" договорът му се прекратява, считано от 30 септември.

През ноември БТС провежда конкурс в рамките на седем работни дни за наемател за следващите 10 години на ски център "Мальовица", включващ 5 влека, 4 писти и 2 чайни - "Стената" и "Ръждавица".

Конкурсът е като по учебник. Допуснатите са две оферти. Кандидатът с по-доброто предложение е "Атоменергостройпрогрес". Формална връзка с Ковачки трудно може да се намери, но това е едно от плеяда дружества, които през 2005 г. координирано придобиват 26% дял в Общинска банка, чрез който реално до 2011 г. Ковачки я контролираше. "Атоменергостройпрогрес" обаче се отказва в полза на втория участник - "Ви Ай хънтинг", която вече е спечелила и конкурса на БТС за стопанисване на хотел "Мальовица".

До този момент "Ви Ай хънтинг" няма опит в ски услугите и се занимава с организирането на ловен туризъм в дивечов участък "Макьовци" в Странджа, където стопанисва ловен дом.

Съдружници в компанията в началото на годината са Илиян Радославов, Александър Личев и Веселин Симеонов. Той беше и лицето на компанията, но по неизвестни причини е продал дела си малко преди сезона на 27 ноември 2020 на Илиян Радославов. Александър Личев е един от двамата представители в ОЗК "Застраховане", което е с действителен собственик Христо Ковачки. Той беше и изпълнителен директор в Общинска банка в ерата "Ковачки".

Валери Гигов твърди, че зад фирмата "Ви Ай хънтинг" стои категорично Христо Ковачки, като в началото на тази година пред "Капитал" Гигов заяви, че Ковачки от дълги години се опитва да стъпи горе. За битка с Христо Ковачки говореше и предишното ръководство на БТС в лицето на бившия председател на БТС, покойния Венцислав Удев.

Новите отговорни лица от БТС обаче отричаха зад победителя да стои Ковачки и видяха проблем единствено в това, че изобщо е имало търг. "Ние можем да си правим каквото си искаме. Ние не сме държавно предприятие, което да се съобразява с тия закони. Това ни беше грешката, че тръгнахме да правим тия конкурси", заяви пред "Капитал" два месеца след конкурса Сашо Стоянов, отговарящ за капиталното строителство в БТС и един от тримата членове на комисията на съюза, взела решението за избора на новия наемател.

От офиса на Ковачки: Нямаме информация дали г-н Христо Ковачки притежава изброените от вас съоръжения и обекти. Ще развиваме спорта и туризма.


Какъв е Вашият коментар на видеото на съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев? Каква е сечта, която той показа?

- С цялото ни уважение към дейността на Владислав Панев като съпредседател на "Зелените" , но нямаме представа къде точно е заснет неговият видеоматериал и за каква сеч става дума.
Ние от "Ви Ай Хънтинг" като фирма ,която в своята история до момента се занимава основно със стопанисване на ловни територии, дивечовъден , ловен и риболовен туризъм , сме твърдо зад каузата за опазването на българската природа и полагаме всички усилия за нейната защита. Това ни убеждение е в основата на нашата дейност.


Какви ски съоръжения, места за настаняване, ресторанти контролира или притежава г-н Ковачки към настоящия момент?


- Нямаме информация дали г-н Христо Ковачки притежава изброените от вас съоръжения и обекти.


Какво включва визията за развитие на региона - както по отношение на туризма, така и по отношение на ски спорта?


- Основната ни цел е възраждането на легендарния в миналото курорт.Мальовица като изключително достъпен за зимен и ски туризъм ,спортни занимания както за деца, ученици, студенти , така и за елитни български спортисти. Работим за създаване на по-добри условия и подпомането на занимания с физическа активност, в това число спорт за всички и спорт, който цели високи спортни достижения. От особено значение е и това, че подпомагаме подготовката и провеждането на спортни мероприятия от календара на БТС , както и подготовката на национални отбори за участие в международни състезания. За съжаление в Мальовица относително дълъг период не са правени нужните инвестиции, и курортът буквално беше доведен до едно окаяно състояние. Нашата амбиция е неговото развитие, чрез подобряване на съществуваща инфраструктура за ски -туризъм ,туристически отдих и спорт. Смятаме , че всеки, който посети Мальовица в момента, ще види промяната, която направихме, особено що се отнася до ски съоръжения, чрез закупуването на изключително модерни машини за подръжка на пистите и нови влекове.


Каква е визията за развитие на ЦПШ Мальовица?


- Централната планинска школа е нещо с изключително значение , но ние нямаме отношение към тази дейност.


Имате ли намерение да наемете хижите Мечит и Мальовица?


- Нямаме подобни намерения.


Притежавате земи в района на с. Говедарци - какви са вашите инвестиционни намерения за тях?


- Не притежаваме подобни терени в района с.Говедарци


Предвид изграждането на бариера - ще бъдат ли платени паркингите на ЦПШ и хотел Мальовица? Ако да - колко ще струва?


- Бариерата съществува отдавна, но до момента беше въжена. Предвид поставянето на механична такава, тя беше изтеглена в равната част, което е и удобство за шофьорите и ползващите комплекса. Бариерата има за цел създаване на по-добра организация на паркирането и осигуряване на гостите на хотела на парко място. При наличие на свободни места на паркинга, незаети от гости на хотела, той ще бъде достъпен за всички посетители на местността, както е и в момента.


Как ще коментирате твърдението на екоорганизации, че държавата е ощетена с над 200 млн. лв от заменките на трите фирми "Ел Ем Импекс", "Агросим" и "Грейд 2004" в района на с. Говедарци и Мальовица?


- Не сме запознати с въпросния казус.


Вярно ли е, че "Ви Ай Хънтинг" е спечелила дивечовъдния участък "Рила" в средата на тази година и какви са плановете за развитието му?

- Вярно е, имаме амбицията да го развием и да надградим постигнатото до момента. Ние вече стопанисваме един от най-добрите дивечовъдни участъци в страната "Макьовци" в Странджа.Считаме, че това е едно от най-добрите места за ловен туризъм в страната , където човек може да наслади на уникалната природа на Странджа.Като фирма и екип имаме професионалното самочуствие ,че имаме капацитет да ръководим и стопанисваме на много добро ниво дивечовъдни участъци. Това е нещо, в което вече сме се доказали.


Има ли ново развитие на проекта за КТЛ "Искровете-Говедарци-Мальовица"?

- Не сме запознати с този проект.

Снимка: Капитал


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени