FACEBOOK

Свидетел по делото срещу Boeing е намерен мъртъв

Бивш служител на "Боинг" е намерен мъртъв в САЩ, когато е трябвало да даде показания по дело за подаване на сигнали срещу бившия си работодател, съобщи Би Би Си.

Бивш служител на "Боинг" е намерен мъртъв в САЩ, когато е трябвало да даде показания по дело за подаване на сигнали срещу бившия си работодател, съобщи Би Би Си.

Стандартите за производство на американския авиокосмически гигант в САЩ и по света са обект на засилен контрол напоследък, след като през януари се взриви врата на един от самолетите му във въздуха.

62-годишният бивш мениджър по качеството на Боинг беше намерен мъртъв в колата си на хотелски паркинг - седем години след пенсионирането му от 32-годишната му кариера в Боинг. В дните преди смъртта си той е давал официални показания по съдебно дело срещу компанията.

Местният съдебен лекар потвърди смъртта на Барнет пред Би Би Си, като заяви, че той е починал от самонараняване на 9 март. Полицейското разследване продължава.

През 2019 г. Барнет заяви пред Би Би Си, че е видял как служители на Boeing са били принуждавани умишлено да монтират части под стандартите в самолетите, за да се справят с повишените изисквания.

Той заяви, че през 2016 г. по време на работата си като мениджър по качеството е открил проблеми с кислородните системи, при които до една четвърт от дихателните маски не са се разгъвали правилно по време на тестване на аварийни сценарии.

Неспазването на процедурите във фабриката е довело до изчезването на някои компоненти, като понякога несъответстващите части са били вземани от кофите за скрап и монтирани на самолетите на производствената линия, за да се предотвратят забавяния, каза той пред информационната корпорация.

Според Барнет оплакванията му до ръководството не са довели до предприемане на никакви действия. От Boeing отричат твърденията на информатора, като признават, че някои кислородни бутилки са били дефектни, но твърдят, че нито една от тях не е била монтирана в техните самолети.

Проверки през 2017 г. от Федералната авиационна администрация (FAA) установиха, че 53 несъответстващи части са излезли от употреба в завода.

След пенсионирането си през 2017 г. Барнет заведе дългогодишен съдебен иск срещу бившия си работодател, обвинявайки компанията, че е очернила характера му и е попречила на кариерата му заради проблемите, на които е обърнал внимание - твърдения, които Boeing отрича.

Одитът на FAA на Boeing и Spirit AeroSystems, предизвикан от инцидента с издуването на вратата на 737 MAX-9 през януари и публикуван миналия понеделник, "установи проблеми с несъответствието в контрола на производствения процес на Boeing, обработката и съхранението на частите и контрола на продуктите".

През март 2019 г. самолет Boeing 737 MAX, принадлежащ на Ethiopian Airlines, се разби скоро след излитане, при което загинаха всичките 157 пътници и екипаж. Инцидентът се случи пет месеца след катастрофата на 737 MAX на Lion Air в Индонезия, при която загинаха всички 189 души на борда. Трагедиите доведоха до 20-месечно заземяване на линията самолети 737 MAX на корпорацията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени