FACEBOOK

Пратихме Нинова да ликвидира БСП: СДС-министърът, който й подари Техноимпекс

„Когато създавахме СДС преди повече от 30 години, БКП внедри в структурите ни агенти на ДС, обикновени доносници, та дори и цяла партия от "осъзнали се" комунисти - АСП. Докато разберем кой кой е, тези хора нанесоха непоправими щети на крехката ни демокрация.

Ние обаче не им останахме длъжни - десетина години по-късно им изпратихме под прикритие Корнелия Нинова.

Като посветен в тази операция мога да ви кажа само едно - жената си върши перфектно работата - най-много след година ще ги ликвидира напълно!”, написа Валентин Василев.

Той е ключова фигура за Нинова, тъй като през 1997 г. като министър на търговията и туризма я назначава едва 28-годишна и без никакъв бизнес опит първо във фирмата на четвърто главно управление на ДС за износ на оръжие и кражба на технологии ИНКО, откъдето стартира и Цветелина Бориславова. А после на 14 август 1997 г. със своя заповед я прави изпълнителен директор на друга държавна външнотърговска фирма – Техноимпекс и бордовик на Техноимпортекспорт.

Пак Валентин Василев като министър позволява и подписва приватизацията на Техноимпекс от Нинова с паравана на РМД на 13 януари 1999 г.. А на съпруга й Митко да бъде бордовик в също приватизираната РМД Минералимпекс, макар и той да няма общо с реалния бизнес – преди това е митничар.

Техноимпекс става собственост на Нинова срещу 70 000 долара първоначална вноска. 630 000 долара от цената са разсрочени за 10 години. Само 9 месеца по-късно – на 14 октомври 1999 г., Василев се съгласява 70% от цената да не бъдат платени в брой, а в компенсаторки – т.е. за 600 000 долара държавата да вземе 65 000 долара по тогавашния курс на ценните книжа.

Тези удивително ощетяващи хазната и данъкоплатците условия – истински подарък за пришълката от врачанските села няма как да бъдат случайни. Както и че процедурата заобикаля закона, който изисква търг, а се прави след „преговори с потенциален купувач”. Ако наистина беше търсил СДС щеше да намери доста по-добри оферти, защото за 2 млн. лв. е продадена, вече след като става притежание на Нинова, само една от недвижимостите на дружеството – 1915 кв.м в сградата на Кореком на ул. Калоян в самото сърце на София срещу патриаршеската резиденция. Общо активите на Техноимпекс, което Корнелия взема за 70 000 долара се оценяват на тогавашни 4 млн. нови лв. или над 2,5 млн. долара.

За Нинова като столичанка в повече, облекчението подаръкът от СДС да излезе още по-изгоден е важно, защото през същата 1999 г. тя придобива „ателие” от 125 кв.м и гараж 23 кв.м в престижен район на София. Като се тегли калемът, за сметка на данъкоплатците, понеже те губят от допълнителното намаляване на цената на държавното дружество, което тя взема за свое.

В договора, с който Василев продава на днешната лидерка на БСП Техноимпекс, а така й дава финансите да влезе в кръга на Р.Овч. и той да я направи свой зам.-министър на икономиката при Тройната коалиция, са записани ангажименти за инвестиции от 300 000 долара. Които не са изпълнени. Докато К. Нинова е зам.-министър на икономиката по причина фирмата е осъдена за 70 604,33 долара от държавата.

 Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени