FACEBOOK

Поръчка за 44,4 М лв. обявиха служебните за самолетни билети, има дискриминиращи, а с това незаконни условия

Държавата в лицето на Централния орган за покупки (ЦОП) към Министерството на финансите обяви голяма обществена поръчка за 37 млн. лв. без ДДС или 44,4 млн. лв. за осигуряване на самолетни билети при пътуванията на цялата администрация, установи TravelNews в регистъра на търговете.

Интересно и никак не е случайно, че поръчката е разделена на две обособени позиции – първата е за директни полети (без прекачване) за 22 млн. лв. без ДДС, а втората за Осигуряване на самолетни билети за полети с прекачване за 15 млн. лв. без ДДС. За всяка ще бъде сключено рамково споразумение с един изпълнител за срок от 24 месеца. След това отделните министерства и агенции ще сключват договори, съобразно индивидуалните си нужди в рамките на бюджетните си лимити.

Юристи и туроператори коментираха пред TravelNews, че част от условията са ограничителни, тъй като от София до някои дестинации оперира само по една авиокомпания. Ако тя не е предоставила права на туристически агенции за издаване на самолетни билети, реално те не могат да участват в обществената поръчка, казаха юристи. Според тях по този начин могат да се включат ограничен брой туроператори, които са привилегировани от определени авиокомпании, което е нарушение на закона и на европейските регламенти, които стоят над него. Например до редица градове в Европа лети директно само по една от големите авиокомпании, които са на българския пазар - България Еър, Луфтханза, Бритиш еъруeйз, Австрийски авиолинии, Ер Франс, Ер Сърбия, ЛОТ, ИТА еъруйез, ТАРОМ, ITA Airways, Ейджиън еърлайнс. Нискотарифните като Райънер и Уиз Еър не предоставят определени права на туристически агенции, като първата даже не участва в резервационни системи, а продава билети само през собствения си сайт, така че те са априори изключени от поръчката, което също не е особено законно, а и не е изгодно за данъкоплатеца, който финансира цялата афера. На изток пък директни полети осъществяват само Турските авиолинии, Катар еъруейз и Флай Дубай.

Класирането на участниците е по критерий „най-ниска цена“, като под нея се разбира сборът от предложените стойности за самолетни билети в ценовото предложение, умножени по определените в образец „тегла” за съответните дестинации и класи за двупосочни и еднопосочни полети, с включена такса за обслужване, се посочва в заданието на обществената поръчка.

Срокът на действащото в момента рамково споразумение изтича на 22.11.2023 г. след като беше удължено с две години заради пандемията. Стойността му беше 34 млн. лв. без ДДС и в него присъстват четири фирми – консорциумът България Ер - Посока ДЗЗД, и туристическите агенции Хорнит ООД, „Аеротур ММ ООД (Русия, Аерофлот) и Атлас травелс ЕООД. Всяка държавна администрация е длъжна да провежда минипроцедура за избор от четирите фирми, за да купува самолетни билети.

„Подобни условия трябва да отпаднат, защото агенциите не могат да прогнозират цените на самолетните билети на авиокомпаниите за 3 години напред в тази динамична ситуация. Те не могат да повлияят на стойностите по никакъв начин“, заяви преди време пред TravelNews Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), която обединява IATA агенциите у нас.

„Неадекватно е въвеждането на критерии за пределни цени, защото една авиокомпания може да каже какви ще са нейните цени и то само за една година напред“, коментира Горанова. Авиопревозвачите пускат билетите си за една година в резервационните системи. Никой не знае и не може да прогнозира цените в дългосрочен план, допълни тя. Димитрина Горанова смята, че трябва да залегне индексация на цените на самолетните билети спрямо инфлацията, цените на горивата, летищни такси и екодирективата за използването на биогорива”, съобщава Горанова. Тя цитира данни, според които през последната една година билетите са поскъпнали драстично заради покачването на цените горивата и на летищните такси.

Отделно агенциите настояват да се залага минимум такса за обслужване за издаден самолетен билет от държавната администрация, защото до момента повечето фирми участват в обществените поръчки като предлагат 1 стотинка, а реално таксите на свободния пазар започват от 20 евро нагоре за издаден билет.

Туристическите агенции, които са сертифицирани като IATA (членове на Международната асоциация за въздушен транспорт), настояваха в критериите за новата централизирана поръчка да НЕ бъдат залагани пределни цени, които да предоставят за дестинации.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени