FACEBOOK

Пенсионирайте Братоев: Шефът на метрото отдавна мина пенсионната възраст, 32 г. директорство стигат

Като ще се правят ревизии на общински дружества, нека се започне от най-харчливото и най-престарялото като управление сред тях – Метрополитен, където милиардите ги нямат за нищо, както и отчетността

Стрелба в метрото и то на най-напрегнатата от гледна точка сигурност, включително международна, с налична жертва още преди 2 години постави въпроса за пенсионирането на шефа на подземната железница Стоян Братоев. Проблемите с недоработените инсталации и видимите дефекти, включително довели до плаващи повдигнати релси по третата линия в района на Театър София, което се оказа голяма изненада и се криеше, преди 19 минути да го оповести на града и света, допълнително повдигнаха темата за неадекватността на ръководството. Още повече, заради това безхаберие преди почти 3 години имаше и дълготрайна авария, която лиши десетки хиляди хора от кварталите Хаджи Димитър, Сухата река, Левски и др. от екопревоза.

На 19 януари Стоян Братоев става на 70 (при пенсионен максимум от 65 г. за мъжете) и е крайно време още в навечерието на годишнината да бъде отстранен от поста, който заема 32 години. Никой в България, като изключим 33-годишното управление на Тодор Живков, не е ръководил толкова дълго време.
След това, разбира се, трябва да бъде проведена сериозна ревизия на похарчените в това време, колкото цяла епоха, много над 3 милиарда лева.

Яростната съпротива на Братоев срещу отчитането на билетите за метрото, която забави с години цялата електронна система на градския транспорт в София, едва ли е случайна и трябва да се прегледа дали пък не е имала основателна и то съвсем практическа причина.

Даже елементарен детайл – дадените по втория начин, с много съмнителна поръчка милиони за печатане на билети за метрото от червения депутат Петър Кънев, по която също сме писали, е достатъчен повод за сериозни проверки и ревизии.

Писали сме и по други проблеми – например упоритото отричане на модерните технологии и замяната на доказали се с надеждността, пестеливостта и икономичността уреди, вместо които се салагат срещу десетки милиони нелицензирани в ЕС, енергоемки и остарели по технология далекоизточни.


И това са само брънки от пъзела, който трябва задължително да бъде подреден.


КАТО ЩЕ СЕ ПРАВЯТ РЕВИЗИИ НА ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА, НЕКА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ИМЕННО ОТ НАЙ-ХАРЧЛИВОТО И С ПРЕСТАРЯЛО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ТЯХ – МЕТРОПОЛИТЕН.

Още в миналия мандат старият играч, наследен от най-калпавия кмет на София Янчулев, успя да намери доста добри служебни пари, с които да направи мост към Борис Бонев, за да си подсигури още 4 години начело на метрото. Ако го докара до финала на този мандат, в края на 2027 г. той ще бъде почти на 74 г. И ще бъде задминал по продължителност управлението на Тодор Живков с 3 години. Явно това е мечтата му.

Да не говорим, че цялото напрежение чисто човешки ни притеснява – още преди близо 4 г. – в началото на 2021 г., той припадна насред оглед на метростанция, което е аларма, че дори чисто здравословно няма енергията и стабилността за поста.

София отдавна има нужда от енергичен и модерен човек, който да замени аналоговия инженер начело на подземната железница. И векът вече е друг, и технологиите, а новият кмет дойде на власт именно с обещанието за променен технологичен град. Което изключва векуването на Братоев.

Изобщо, както е казала една друга доайенка – самата Лили Иванова: „Няма незаменими хора. Има само неповторими”. Та така и Братоев – нека остане неповторим, но не е незаменим.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени