FACEBOOK

От Маргините е новият тото-шеф: Трибюн

Новият шеф на Български спортен тотализатор Георги Тарлеков се оказа пробит точно толкова, колкото се очаква от назначение на ПП-ДБ, твърди Narod.bg, позовавайки се на източник от Агенция „Митници“. Според него, преди години „великият финансист“ е бил изгонен от редиците им заради корупционни практики.

Времето, прекарано в агенцията, обаче, Тарлеков премълчава в своята професионална автобиография, в която се вижза лаконичната информация, че на местните избори през 2011 г. е бил член на общинската избирателна комисия в Брезник, показва регистърът на ЦИК.

В биографията си Георги Тарлеков премълчава и друг факт – че е бил кандидат-кмет на „Люлин“ от ГЕРБ, но когато научил, лично Бойко Борисов го изхвърлил от листата. Най-пикантната история около шефа на Българския спортен тотализатор е, че преди време е бил финансов директор на фирма от обръча на босовете от СИК Красимир и Николай Маринови – Маргините. Става дума за дружество, което се занимава в бутилиране на минерална вода, откъдето също бил уволнен за плетене на схеми зад гърба на собствениците.

Според данните в ГДБОП има цял куп разработки срещу него Георги Тарлеков, остава въпросът защо министърът на спорта Димитър Илиев от ПП-ДБ го назначи за шеф на тотото.

През октомври 2022 г. КПКОНПИ уличи в корупционни практики и конфликт на интереси именно Георги Тарлеков, както и Милена Алексиева, която по това време е работила също в Район „Слатина“ на длъжност финансов контрольор.

След като са били заковани пред районния кмет, двамата бързо излезли в 6-месечни болнични, оставяйки служителите на районната администрация без заплати и възможност за оперативни счетоводни операции.

Междувременно „Сега“ съобщи, че освен несъгласувани с всички партньори в управлението, новите назначения в бордовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) и спортния тотализатор (БСТ) се оказват и незаконни.

Министрите на икономиката Богдан Богданов и на спорта Димитър Илиев са прекратили предсрочно договорите на назначените в бордовете представители в нарушение на Закона за публичните предприятия. Той позволява предсрочното прекратяване на договорите само в определени случаи, като те не са налице нито при ДКК, нито при тотото.

Това показва публикуваните в делата на двете дружества документи около очакваното вписване на новите бордове. Агенцията по вписванията още не е отразила промените в ръководството на двете фирми (на БСТ дори спря вписването заради липса на съгласие от финансовото министерство), но двамата министри вече се похвалиха с взетите решения. Правните основания, на които са издадени те, обаче нямат нищо общо със спазването на законовите изисквания, коментират юристи.

Законът за публичните предприятия е специален закон, който определя допълнителните изисквания за управлението на публичните дружества. Той бе приет след дълго съгласуване с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и бе едно от условията за приемането на България във валутния механизъм ERM II. Една от основните причини за приемането на закона бе именно постоянното политическо кадруване в държавните дружества и непрозрачното и непрофесионално управление. За да се избегне това, бе въведено изискване за задължителни конкурси при назначаване в бордовете.

Законът предвижда и изрични правила за предсрочното прекратяване на договорите. Това може да стане при 8 изчерпателно изброени условия – смърт; подаване на молба за освобождаване; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер; несъвместимост с изискванията по закона; тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси или при неизпълнение на заложените показатели в одобрената бизнес програма. Тези условия са детайлизирани допълнително и в правилника за прилагането му.

И министър Богданов, и министър Илиев изобщо са пропуснали този текст, сякаш той не съществува.

В решението си за смяна на борда на ДКК Богданов се е аргументирал с общи текстове от Търговския закон и общи текстове в Закона за публичните предприятия, като например от колко души е съставен борда и кой е оправомощен да взима решения за управлението на дружеството, но изобщо не споменава нито едно от основанията за предсрочно прекратяване.

По сходен начин е действал и спортният министър Илиев – той се аргументира с няколко закона – за физическото възпитание и спорта, за хазарта, като и за публичните предприятия, но не сочи нито едно конкретно основание за предсрочно прекратяване на договорите на членовете на борда. Не е ясно дали решенията няма да бъдат обжалвани на това основание и какво ще се случи с искането за вписването им.

Смяната в бордовете с посочени най-общо аргументи на практика показва колко обречен е замисълът да се гарантира независимо и професионално управление на държавните фирми, коментират експерти. Едноличните решения за промени идват след отнели няколко месеца усилия за провеждане на конкурси в дружествата.

Част от конкурсите бяха провеждани от Агенцията за публичните предприятия и контрол, като кандидатите са се явявали на два изпита – писмен и устен. Справка в сайта на агенцията показва, че за обявените места за независими членове на борда на ДКК е имало общо 9 кандидати.

С решението си от 25 август икономическият министър Богдан Богданов освободи всичките 5-тима членове на борда на директорите – Венцислав Димитров, независим, Костадинка Кърджиева, независим, и трима представители на държавата, също явявали се на конкурс – Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева. И петимата са с договори от 2 декември 2022 г., като по закон договорите са минимум 3 години. На тяхно място са назначени временно 5-тима нови членове на борда със срок на мандата до провеждане на конкурс, но не по-късно от 6 месеца.

Спортният министър Илиев на свой ред взе решения за предсрочно прекратяване на договорите на трима представители на държавата – Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова и на тяхно място до конкурс назначи временно ръководство. Тези договори са още по-пресни – от 31 май 2023 г. За тотализатора в момента тече конкурс за избор на независими представители в борда.

Източник: Tribune.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени