FACEBOOK

Министър Бъчварова, елате ни на гости!

Петък. С огромен интерес част от нас, живущите на “М. Кънев” 78 стояха пред телевизорите си, гледаха Парламентарен контрол и с нетърпение очакваха министър Бъчварова да отговори на въпроса, поставен й от народния представител Настимир Ананиев – “относно предприетите мерки за осигуряване на адекватни мерки за сигурност и опазване на обществения ред в столичния квартал "Овча купел”.
Вълнението беше голямо. Разбираемо е, не всеки ден в Народното събрание се обсъжда проблем, свързан точно с блока, в който живеем, проблем, който толкова лично ни засяга.
Още след първото изречение в главите ни забушуваха множество въпроси. И за първи път някои от нас съжалиха, че не са в залата и нямат възможност за “реплика” или “дуплика”…
“В 6-то РУ на МВР, от началото на 2015г. са постъпили общо 4 писмени сигнала”. Точно така. Супер, сигналите ни най-после поне са прочетени. Защото до този момент не се чувствахме уверени дори в това. “ПИСМЕНИ”… Хммм… А останалите? Сигналите на тел. 112 не са ли също официални? Защо не проверихте колко са те, г-жо Бъчварова? Отново 4? Или може би 40? 140? Или повече…Директните позвънявания в 6-то РПУ също ли не се броят за официални сигнали?
“Първите 3 сигнала са за нарушаване на обществения ред от страна на бежанците”. Така е. Само, че тези проблеми, сигналът за които е подаден пролетта, вече не са актуални, г-жо министър. Настанените ТОГАВА в центъра хора, които създаваха проблеми, отново предимно мъже, бяха от африкански произход. Проверихте ли колко точно са в момента там хората, дошли от Африка? Според информацията на един от тях, са не повече от 10 човека?!?!…
Проблемите, с които се борим в момента, г-жо, са доста по-различни…
“Изпратен е писмен отговор” – и това е вярно. Нищо, че той пристигна околко 4-5 месеца след подаването на първите сигнали. И в него “много подробно”, с 1-2 изречения ни е отговорено, че е направена проверка и е съставен протокол на еди-кой си собственик, на еди-кое си заведение. Нали според Вас не са открити никакви нарушения в цитираните обекти? Защо тогава им е съставен протокол?
А сигналът до Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното Събрание? На него също получихме писмен отговор. Защо не го споменахте, г-жо Бъчварова? И той ли не се брои за официален?
“Проведена е и среща между полицейски служители и живущите”. Така е. С едно малко уточнение - не е проведена срещаА, проведени са няколко такива - 4, 5 или повече. Не разбрахме коя точно от всичките визирахте… Разказаха ли Ви подробно Вашите служители за тези срещи, г-жо Бъчварова? Попитахте ли ги какво точно ни притеснява в момента? Извън описаното в горепосочените (вече неактуални) сигнали за нарушаване на обществения ред.
“Направени са няколко проверки” – и това не можем да отречем. Да, свидетели сме на засилено полицейско присъствие в района. И на многобройни проверки. Пред очите ни е – виждаме го.
До тук добре. Явно все пак имахте предвид същото място и същия проблем, който ни терзае толкова време вече.
"Към момента НЕ са установени бежанци без регистрационна карта, издадена от ДАБ или без временни карти". Ето тук вече сериозно се притеснихме. Или г-жа Бъчварова говореше за някое друго място, или това, което ние, тук виждаме, всъщност НЕ е това, което виждаме. Може би няколко десетки живущи в блока взимаме едни и същи психотропни вещества и халюцинираме едни и същи неща. Та нали пред очите ни Вашите служители , г-жо Бъчварова, неколкократно са “хващали” такива хора? Защо, ако въпросните бяха редовни, щяха да бъдат задържани всичките 20 човека, докато на място дойдат полицейски автомобили да ги отведат (23.11.2015г.)? Или други двама, на които пред нас , по време на проверка, заради това, че нямат “картончета” казаха ”Айде сега с нас горе в ДАБ”(26.11.2015г)? Или онази мащабна полицейска акция, продължила повече от 3 часа, преди близо 2 месеца, когато под терасите ни полицай каза “там има поне 100 човека”, сочейки горичката в близост. След което дойдоха многобройни Ваши служители и вадейки по един, по двама от въпросната горичка напълниха един голям полицейски бус и няколко патрулки. Накрая влязоха с полицейско куче и откриха още двама или трима (29.10.2015г.). Защо, ако тези хора имаха документи щяха пред очите ни да ги разпитват откъде идват? “АфгАнистан? ПАкистан? Сирия?” Проверихте ли, г-жо министър, колко човека са заведени в центъра в Бусманци? Там, доколкото ни е известно се водят “нелегалните” И какъв процент от тях са закарани именно от служители на 6-то РПУ, в чийто район е блока ни? Колко човека са предадени към Дирекция “Миграция” от същото РПУ?
Капацитетът на този Регистрационно Приемателен Център в “Овча купел”, ако не се лъжем, е 800 човека.
“Центърът в момента не е пълен”. Напълно сме съгласни, Това е видимо и с просто око. Чудим се тогава, каква ли вълшебна техология притежават служителите там? Или пък самите настанени в него са с вродени свръхестествени дарби - да се клонират?!? Защото пред очите ни, през последните месеци няколко стотици се “изнесоха” оттук. Изнесоха се с прословутите си ранички на гърба, качвайки се по най-експедитивния начин в тъмното в някой транспортен бус или в багажника на миниван, който може да побере 15 човека. Защо ли не ни се вярва, че човек с напълно редовни документи ще избере точно този начин на придвижване?
Не знаем каква точно е истината. Няма как и да знаем цялата истина. Вие, г-жо Бъчварова със сигурност я знаете много по-добре от нас. Ние казваме само това, което виждаме с очите си.
Не знаем и каква беше целта на това НЕказване на истината. И сме силно притеснени, че Вие, г-жо министър, спестихте голяма част от нея на избирателите си.
Притеснени сме от чувството за безнаказаност, което с изказването си затвърждавате у т.нар. “превозвачи”. Които без никакви притеснения от наличието на хора наоколо питат “Как е днес? Има ли за извозване? Вчера бяха 207 човека.”
Чудим се какво би Ви провокирало да погледнете сериозно на ситуацията около блока ни. И да ни кажете в очите цялата истина. Официално.
Нови писмени сигнали? Мирен протест? Или гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстното?
Ние, аз и моите съседи сме тук, г-жо Бъчварова.
И… “(НЕ)живеем спокойно… не вярвате ли Вие? Елате ни на гости!”

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени