FACEBOOK

МинТур спря поръчка за 720 000 лв. поради сбъркано задание, загря с 3 мес. закъснение

Министерството на туризма спря обществената поръчка за 720 000 лв. с ДДС за реклама на България чрез организиране и провеждане на тематични турове за чуждестранни журналисти, снимачни екипи, блогъри, влогъри, инфлуенсъри и експедиенти. Това установи TravelNews в регистъра на търговете.

Причината са грешки в заданието, които не могат да бъдат отстранени по време на процедурата. В техническата спецификация на обществената поръчка не са поставени изисквания относно минимални критерии/насоки, които да бъдат прилагани от изпълнителя при извършването на подбора на участниците във всеки заявен тур.

Няма критерии относно резултати, които следва да бъдат постигнати от осъществяване на съответния тур с оглед представяне и популяризиране на туристическа дестинация България, като брой публикации/ отразявания в съответната медия, блог, влог или инфлуенсър канал по отношение на участниците в тематичния тур за печатни и електронни медии, блогъри, влогъри и инфлуенсъри от целеви и перспективни пазари; брой публикации/ излъчвания на продукцията по отношение на участниците в тематичния тур за снимачен екип от целеви и перспективни пазари; брой туристически програми/пакети за дестинация България, предлагани от участниците в тематичния тур за представители на туроператори и туристически агенти от целеви и перспективни пазари.

Освен това не са поставени конкретни изисквания за обем и обхват, както и начините за постигане на дългосрочната ангажираност на инфлуенсъри, които да популяризират България регулярно, в рамките на 6-12 месеца. В техническата спецификация няма критерий за извършване на мониторинг и анализ на постигнатите резултати от осъществяване на всеки тур.
Обществената поръчка беше обявена от Министерството на туризма в началото на декември 2022 г. Изпълнителят трябва да бъде определен по критерия най-ниска цена за доведен журналист или инфлуенсър, чрез формиране на обща цена за 9 души. Договорът ще бъде за 1 година или до изчерпването на ресурса.

Интересен момент е, че комисията по обществената поръчка е открила липсата на изисквания чак през март, след отварянето на ценовите оферти на кандидатите и осъществяване на класиране, коментираха пред TravelNews юристи.

На първо място е определена Хотелтв ООД с цена от 69 260 лв. без ДДС, за да доведе 9 инфлуенсъри и журналисти, която фирма е свързана с известния продуцент Никола Тупарев.
Оферти бяха подадени още от туроператорите Бългериън голф турс ООД и Аргус травел интернешънъл ЕООД, които са отстранени от процедурата.
Новата поръчка с изчистените грешки се очаква да бъде обявена до края на март.
Кандидатстването е в рамките на месец и разглеждането на оферти отнема още толкова. Реално договор може да има чак през юни, ако няма жалби по процедурата”, пише TravelNews.
Това означава де факто да бъде изпуснат активният летен сезон и идването на инфлуенсърите да стане безсмислено, а парите – нахалост.

Без друго, записванията в чужбина са проблематични за лято 2023 г. – даже обещаният ръст от Германия, при който ще стигнем половината на 2019 г. и ще бъдем на 1/3 от най-успешната 2018 г., няма да се осъществи по мнението на хотелиерите и туроператорите, които за разлика от министъра работят на терен и отлично знаят какви реални гости и постъпления очакват. От Златни пясъци – любимият на немците курорт у нас, вече биха тревога.

Браншът алармира и за искането на финансовия министър Р. Велкова за вдигане на ДДС в туризма баш от 1 юли с реалния старт на топсезона, като данъкът ще бъде повече от удвоен – от 9 на 20 на сто.

Припомняме, че той е в сегашния си размер още от времето на Тройната коалиция, т.е. 15 години и имаше значителен принос за развитието на сектора.
Иначе поръчката е интересна – според Министерството на туризма е ОК в България, където средната цена на нощувка е 19, 50 лв. или под 10 евро според данни, изнесени лично от министъра Ил. Димитров, се отделят около 10 000 лв. или над 5000 евро на гостуващ инфлуенсър. Туровете са от 3 до 7 дни, т.е. от 1500 до 3300 лв. на ден.

За тези колосални извън сезона пари, се гарантират нощувки в хотели 4 (!!!) или 5 звезди и три пъти ядене на ден, изрично е подчертано „тристепенно меню” – сиреч столово хранене: първо, второ и трето.

„До момента подобни дейности за водене на чужди журналисти в България нямаха ефект за рекламата на туризма. Причината беше, че нямаше ясни и прозрачни критерии, по които се избират чуждите журналисти и медиите, които представляват.

Най-популярните чужди журналисти, инфлуенсъри и блогъри не са идвали в България. Много е важно да има контрол, отчет на публикациите и достигнатата публика, коментираха от туристическия бранш. В противен случай просто ще бъдат изхарчени едни пари за екскурзии. От бранша обаче са категорични, че подобна дейност трябва да има, но да бъдат канени наистина популярни лица с много читатели и последователи”, завършва TravelNews.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени