FACEBOOK

Милиарди щета заради Шишков в МРРБ: ИПБ

Сигнал до главния прокурор Иван Гешев за предполагаеми нарушения в действията и бездействията на регионалния министър Иван Шишков, подадоха от Институтът за пътна безопасност (ИПБ). Според оценката им щетите, които шефът на МРРБ  може да нанесе на държавния бюджет, могат да достигнат няколко милиарда лева. Експертите представиха договорите за зимно, превантивно и текущо поддържане, както и за ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища.

Както 19' писа само ден по-рано, Шишков ще харчи ударно на изпроводяк половин милиард лева. Средствата формално са за ремонт на пътища, но не е ясно защо тези дейности не бяха извършени през 8-те месеца досега от мандата му. 

"Според данните на ИПБ Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите изграждани от АПИ през 2022 г., като с това индиректно е позволил безразборно и субективно плащане "с връзки" от страна на УС на пътната агенция. От института твърдят незаконното строителство по тези договори то е извършвано заради бездействието и мълчаливото одобрение на шефа на МРРБ.

При заобикаляне на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за държавния бюджет със съгласието на Шишков са завършени възложените от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти съгласно приложения №3 и №4 от подписаните допълнителни споразумения по тези договори по време на преходното служебно правителство", отчетоха от института.

Припомняме, че Шишков е кадър на статуквото – главен архитект на районите Банкя и Триадица, преди заради тока на включен от него незаконен обект при Центъра по хигиена там да загине момче. Отстранен, той се обяви за борец срещу същото това статукво, което иначе го отведе на поста зам-министър в МРРБ при служебния кабинет на Янев.  

От ИПБ изброяват и други сигнали за предполагаеми нередности. Според тях Шишков е възложил на УС на АПИ да одобри заданията за изпълнението на нови 11 обекта, включително ремонт на мостово съоръжение над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш под формата на текущи ремонти. Те поясняват, че той не е упражнил контрол спрямо ръководството на АПИ и е допуснал да бъдат разплатени изборно на определени фирми изпълнените основни ремонти под формата на превантивни такива.

Също така Шишков е разрешил разплащаното на основния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на ОПУ-Благоевград, ОПУ-Пазарджик и ОПУ-Перник, възложен през тези договори със споразумения между АПИ и съответната община на основание чл.59-чл.61 от Законът за местното самоуправление и местната администрация, с които се заобикаля Закона за обществените поръчки и тези споразумения имат дарителски характер. С това е възможно да е ощетен държавния бюджет с около 70 милиона лева за тези ремонти, посочват още от ИПБ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени