FACEBOOK

МОН хвана фиктивни почивки на ученици за 8 млн. лв.

Прокуратурата се самосезира за източването

Милиони левове държавна пара отидоха за детски лагери, които изобщо не са проведждани, обяви на брифинг образователният министър Николай Денков.

Той огласи данните от проверки, извършени от вътрешния одит на МОН. Те установиха наличието на близо 300 хиляди фиктивни почивки на ученици, които са отчетени и платени с наши данъци, но за тях няма регистрации и не могат да бъдат доказани.

Става дума за договор с фирма Ученически отдих и спорт, която е собственост на МОН. То има 165 държавни имота. „Понастоящем в дружеството има 145 почивни бази”, сочи справка на министервтото.

„Ръководството на фирмата не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН”, обясни Денков. Той допълни, че за тях са платени 8 милиона лева. По думите му не са открити никакви документи, които да удостоверяват, че е имало такива почивки, извършени от дружеството. В тази връзка от МОН обявиха, че дават на главния прокурор и АДФИ търговско дружеството, на което е принципал.

„По договор от 2 юли 2019 г. Ученически отдих и спорт е длъжно на осигури отдих на малко над 48 хил. ученици в поне 30 бази за срок от 3 г. Не е ясно кои са базите, тъй като към документа не е приложен списък”, посочи Денков. Според установената практика МОН субсидира по 30,46 лева за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

Фирмата е поискала и получи от МОН плащане за общо 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

Часове след брифингаСофийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод извършеното престъпление от общ характер във връзка в схемата за фиктивни почивки за ученици.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени