FACEBOOK

Летище Мюнхен го няма като концесионер на софийското: Домусчиев или Меридиам, освен Дерипаска го държат спорят министърът и СОФКънект

Както 19 минути неведнъж е писал летище Мюнхен очевидно липсва, а беше представен участник в концесията на Летище София, стана ясно от престрелка за реалната собственост между транспортния министър Христо Алексиев и Меридиам. Министърът обяви: „Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията, но искам да разбера къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, фигурира само на хартия. До момента не съм видял представители на летище Мюнхен, ангажирани с дейността на летище София”.

От Меридиам реално потвърдиха втората част от информацията, като отрекоха първата, като намесиха и путиновия санкциониран олигарх Дерипаска с неговата уж австрийска фирма: „Концесионер на летище София, са Meridiam, които притежават пряко 99% от капитала и акциите, както и австрийската компания Strabag, която има 1%”. Както личи, Летище Мюнхен, което беше анонсирано при даването на концесията от последното редовно правителство като новия държател на летището липсва. Кошмарната организация на Терминал 1, липсата на спазване на всякакви антиковид мерки, недостигът на работници, от които явно се пести и сума други проблеми от лятото непрестанно водят до сериозни оплаквания от страна на пътници до нас, последно на 3 ноември, а и сами сме се убедили с очите си в това.

Нещата наистина изглеждат също толкова объркани и ангажиментите също толкова неизпълнени, колкото се констатира и по концесията за почистване на София от фирми на Домусчиев, които неслучайно са заплашени с последно предупреждение за отнемане на доходния бизнес за 237 млн.лв. годишно от страна на кмета Фандъкова.

"СОФ Кънект спечели концесията на столичното летище с най-добрата техническа оферта. Това означава най-добро ниво на обслужване на пътниците, което обаче не се случва. Вместо за инвестиции и ниво на обслужване, с концесионера си говорим кога ще оправи тоалетните и защо не се прави дезинфекция на летището, което е смешно за една сделка на стойност милиарди лева. Представиха генерален план за развитието на летището, който го върнах с множество забележки, защото не е направен професионално”, обясни министърът. Според него не се изпълнява инвестиционната програма, при това въпреки отложеното с 10 години плащане на концесионни такси в последните дни на последния редовен кабинет: „Концесионерът има инвестиционна програма, която трябва да изпълни.

До края на тази година трябва да бъдат инвестирани 4,1 млн. евро. Все още чакаме данни от концесионера колко средства са инвестирани до момента. По моя груба оценка направените инвестиции са не повече от 200 000 евро - една тоалетна и 5 дивана. При положение, че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз дълбоко се съмнявам, че планираният размер на инвестиции ще бъде направен”, каза Христо Алексиев. „Няма никаква идея, ако се прави нова писта, къде ще бъде тя. Реално, заради ниското си самоучастие, концесионерът може на 9-ата година да си тръгне и без да е платил нито един лев на държавата, а в същото време е експлоатирал летището и е прибирал приходите. Ако това не се случи и инвестиционната програма не се спазва, и ако нивото за обслужване на пътниците не се подобри, ще налагаме санкции моментално. Искам да стане ясно, че защитавам както интереса на държавата и гражданите, така и на финансиращите институции по тази сделка”, допълни министър Христо Алексиев.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени