FACEBOOK

Кмет с 1500 лв. заплата купува кола за 70 000 лв.

Малката благоевградска община Хаджидимово, което е родното място на еврокомисаря Мария Габриел, пусна "малка'' обществена поръчка с остър мирис на корупция, съобщава OFFNews.bg.

Кметството иска да си купи скъп автомобил втора ръка. Но да е почти нов, а освен това черен. Описанието, което общината публикува в обществената поръчка, е толкова детайлно, че все едно го четете в шоурума на производителя. На него, всъщност, също ще му е трудно да спечели поръчката, освен ако няма под ръка автомобил, регистриран за първи път... точно през октомври 2017 г.

За новата придобивка общината е готова да предложи до 69 999 с ДДС. Колата трябва да е седан, 4 по 4, с 4+1 места, употребявана около три години. Трябва да е автоматик и с доста екстри: с автоматично отместване на волана при слизане и качване, електронен ограничител на скоростта, седалки с контрастен шев, кожен панел на таблото, декоративни елементи от евкалипт в тъмнокафяв гланц в интериора, аналогов часовник, лайсни на праговете от полирана благородна стомана, цветен TFT кокпит дисплей, закопчалки за детски столчета и още няколко страници детайлни технически изисквания. Теглото на седана трябва да е точно 1975 кг, ширината точно 1905 милиметра, а дължината - 5271 милиметра.

Кметът Терзиев е посочен като лице за контакт по обществената поръчка. Той заема поста за четвърти пореден мандат, като на последните местни избори през 2017 г. печели убедително със 73% от гласовете и е издигнат от местна коалиция между ДПС и НДСВ. Той е кмет от далечната 2007 г. - и минава през "ерата на ГЕРБ" без нито веднъж да е издигнат от управляващите. Бил е кандидат на НДСВ, на местна коалиция "Бъдеще на Хаджидимово", подкрепян е и от СДС.

В годишната си имуществена декларация пред КПКОНПИ Терзиев е вписал сравнително скромни авоари и имоти на семейството си. За сметка на това, при доход от около 1500 лева месечно от кметската си заплата, кметът и съпругата му са теглили голям кредит - 205 000 евро. В декларацията не е посочено за какво е заемът.

От поръчката не става ясно с каква цел ще се ползва колата.

Законът за обществените поръчки изисква те са спазват принципите за конкуренция и равнопоставеност. Отделен въпрос е доколко разумно е малка община да прави поръчка за скъпа кола, особено в обстановка на пандемия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени