FACEBOOK

Кандидат-вицето по правосъдие и сигурност Тачева е бордовик на iBank при кражбата на милиони от сметките и убийството на Б. Манджуков, служебно взе 2-ри мандат в Института по правосъдие по 2-рия начин

Истинска подигравка с амбициите на България за влизане в Шенген е кой знае защо предложената за вицепремиер по сигурността и министър на правосъдието от кандидат-премиера Габровски Миглена Тачева. По две ужасяващи причини.

Първата е нещо, което тя е махнала от медийните си биографии, дори го няма в Уикипедия: член е на Надзорния съвет на нашумялата с няколко скандални случая за минаване на престъпни международни пари и единствена неминала европейските и българските стрес-тестове Инвестбанк и е изпълнителен директор на основния акционер в нея – Феста холдинг (2010-2014). Докато Тачева е министър на правосъдието при Тройната коалиция (2007-2009) парите на ведомството са в същата банка, чиято собственичка Петя Славова е нейна стара и твърде близка приятелка, с която са неразделни и си гостуват домашно.

По същото време именно в хотела Феста, където са по онова време домът, централата на банката и холдинга на Славова, при министерстването на Тачева приема сивият кардинал на съдебната система Красьо Черния, там се правят дори и тържествата на Висшия съдебен съвет и другите институции в правосъдната система. Публично и нагло.

В периода на Тачева като изпълнителен директор на основния акционер и бордовик в банката се прочува кражбата на повече от 2 млн. долара от сметките в банката на бизнесмена Борислав Манджуков. Когато отива да си прибере лихвата, я получава, но се оказва, че го няма огромният му депозит. Впоследтвие се доказва схемата на източване през няколко фирми, чрез които парите достигат до строителни обекти от обръча около холдинга.
Малко преди Тачева да напусне постовете си при Славова, завелият куп дела млад мъж е прострелян посред бял ден в София недалеч от централата на банката. Това става в края на март 2014 г., властите обявяват, че са разкрили убийството, но нито до напускането на Тачева през юни 2014 г., нито до днес престъплението е разкрито.

Семейството му обаче продължава сагата. Понеже вижда, че губи, банката праща фалшив адвокат уж от името на ищците, за да провали процеса на втората инстанция и вдовицата и детето на убития да не получат парите си. Измамата обаче е разкрита.


По времето, когато Тачева е бордовик и директор на Славова, в.24 часа на друга приятелка на банкерката, публикува информация какво ще съдържат съдебни решения, преди те да са известени дори на адвокатите на страните, а още по-малко да са публикувани, което става дълги седмици по-късно.

Пак по това време бившият собственик на банката Цветан Начев осъжда Петя Славова и Върховният съд де юре го връща като собственик на банката, която признава за незаконно отнета. Де факто обаче нито БНБ, нито съдът, нито прокуратурата някога си мърдат пръста да изпълнят задължителното окончателно съдебно решение. Напомняме, че Международната ортодоксална банка Св. Никола на Начев е превзета от Петя Славова, представена на собственика лично от ген. Любен Гоцев – последният бос на комунистическата ДС.

Влязла като миноритарен акционер, тя превзема трезора с руските пари на Денис Ершов - съдружника на тогавашния спътник в живота и баща на сина на бившата келнерка от Казанлъшко. Така банката става Нефтинвестбанк, тъй като основната фирма на Ершов е приватизираният от него по времето на Костов Петрол, а когато двамата спътници се разделят, е прекръстена от Славова на Инвестбанк.

Тъй като основните доводи на Холандия и Австрия да не ни пуснат в Шенген са именно прането на пари, липсата на върховенство на закона и зависимостите в съдебната система всичко това е скандално. Както и другата причина, поради която Тачева като вице и министър именно в правосъдието е шамар в очите на Европа.

Тя се опита да създаде специални правила за себе си, за да си осигури в началото на миналата година втори мандат като директор на Националния институт по правосъдието. Ведомството е важно, тъй като формира и контролира кариерното катапултиране в магистратурата, а това осигурява на ръководителя в лицето на Тачева сериозни възможности за създаване на лобита и прокарване на всевъзможни решения в правораздавателните органи – не само съда.
Оказва се обаче, че както тогавашният шеф на Върховния касационен съд, така и намиращата се в другия лагер тогавашна правосъдна министърка са категорично против заобикалянето на правилата точно в института, който следва да подготвя магистратите.

„Управителният съвет на Националния институт на правосъдието (НИП) прие в понеделник правила, с които директорът на институцията получава служебно втори 5-годишен мандат без публична и прозрачна конкурсна процедура. Това обяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е шеф на УС. Управителният съвет заседава в понеделник и прие предложените от самия директор Миглена Тачева промени в правилата за провеждане на избор на шеф на институцията, която обучава младшите магистрати, преди да започнат да правораздават. НИП също така организира и текущото обучение в съдебната система.

Институтът е на издръжка от бюджета на съдебната власт, а директорът му по закон има 5-годишен мандат с право на повторно избиране.
Според Панов Тачева сега сама предлага привилегии за себе си. Панов твърди, че прокараните промени водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. "Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност", обяснява Панов в специално становище.

Измененията, цитирани от него, регламентират, че процедурата за избор на директор на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди

изтичане на мандата на действащия директор. Създава се обаче раздел "Преизбиране за втори мандат", който регламентира процедура, която изпреварва другата: "Процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата".

Според промените Управителният съвет приема отчета за дейността на директора и оценява постигнатите резултати, като може да даде "задоволителна", "добра" или "много добра" оценка. Изменените правила дават възможност при получена оценка най-малко "добра", т. е. средната сред посочените, Управителният съвет да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат.

Единствено ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 години, или ако оценката му е най-ниската - "задоволителна", се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат, обяснява Панов.
"Сега" научи, че и министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която е и член на УС, също е имала отрицателна позиция за предложените от Тачева промени. "Предложените изменения заобикалят конкурсното начало и преграждат възможността да се явят и други кандидати и да се изложат алтернативни възгледи и концепции за развитието на НИП", се казва в становището на Ахладова.

"Сега" изпрати ред въпроси на министърката по темата, но получи единствено отговор, че тя е "изразила писмено отрицателно становище относно предложението за нов чл. 12, ал. 1 от проекта" за промени в правилата за избор на директор на НИП”, пише Сега.

В крайна сметка Тачева получава втория мандат по втория/заобиколния начин с гласовете на главния прокурор Гешев и другите 5-има представители на правната школа на Симеоновската академия на МВР. Против е Лозан Панов, а министър Ахладова пропуска заседанието.

 
Спортният министър е мъж на жена си, иначе е инженер

Предложеният за министър на спорта Борил Кръстев е свързан с този бранш основно по съпруга – мъж е на олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева. Иначе е завършил транспортни специалности в Русенския университет. Но, както е записано в биографията му: „от 2009 г. управлява сграден фонд”, каквото и да означава това на практика. В момента карал следдипломна квалификация по бокс в НСА.

 

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени