FACEBOOK

Камерите на КАТ "заспиват" пред богаташи

Камерите на КАТ скандално работят в произволен режим, а дори и най-новите приспособления за видеонаблюдение се развалят, когато пред тях катастрофира ВИП богаташ и записите се искат от прокурорите. „Всеки ден“ разполага с потресаваща информация за новите камери, монтирани в отсечката на смъртта „Бургас-Созопол“. Седмици след като ченгетата гордо заявиха, че разполагат с уникални подвижни устройства, които нямало да изпуснат нищо в района, става една голяма драма.

На 24 май 2011 г., около 17,30 часа, близо до спирка „Моряк“ бизнесменът Борис Караманов, съпруг на бившата кметица на Созопол Веска Караманова, блъснал с автомобила си БМВ Х6 лек автомобил „Сузуки Балено“. Караманов е карал със 134 км в час при ограничение 90. Не можал да намали и да спре при създадена опасна ситуация на пътя и блъснал движещата се пред него кола. Сузукито, което карало с разрешената скорост, било изхвърлено от удара край пътя и се забило в дърво. Шофьорът му Георги Георгиев е загинал на място. Приятелката му Таня била тежко ранена. Тя изпаднала в безсъзнание. Когато се събудила след секунди, видяла до себе си мъртвия си приятел и започнала да крещи. Жената не е можела дори да излезе от колата, защото била заклещена. Преди да загине, Георги предложил брак на любимата си.

Предполага се, че зверската гледка е заснета от камерите, за които ОДП-Бургас се биеше в гърдите. Това обаче не се случва, защото от полицията отказват да дадат видеозаписи, оказва се, че „новите подвижни камери не са работили точно в този момент, били са временно повредени“, казали ченгетата в Бургас. Борис Караманов е осъден на последна инстанция, но с условна присъда, като заради липса на видеозаписи съдиите приемат, че загиналият шофьор Георги се е движел с твърде ниска скорост, почти бил спрял на пътя.

Проверка на „Всеки ден“ установи, че това не е единственият случай, в който камерите на КАТ „заспиват“ пред богаташи и влиятелни личности. Пътните полицаи в София се борят ударно с гонките, но на сляпо, защото нямат на разположение камери, които могат да засекат превишената скорост през нощта. Твърди се, че радарът с инфрачервена камера, който може да хване бързаците през тъмната част от денонощието, се е развалил. От 8 месеца нямало кой да го ремонтира. Това е официалната позиция на полицията, но хора, участващи в гонките, разкриха, че в тях се включват предимно влиятелни богаташи, като голяма част от тях са публични личности.

Петко Сертов мина като призрак

Скандал с факт, че повечето камери не работят, избухна след изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Оказа се, че той е напуснал страната и след това е влязъл през границата ни, без нито една от уж работещите камери да го заснеме. Тогава премиерът Бойко Борисов с право се ядоса на вътрешния министър и нареди: „Камерите трябва да работят. Ако е нужно – съкрати хора, но те са по-ценни!“.
Оказа се, че освен по границите повечето уреди за наблюдение и в столицата не работят, защото фирмите, спечелили обществената поръчка за изграждане и поддръжка на видеонаблюдението, са предявявали претенции към предишното ръководство на МВР за неплатени суми – между 800 хил. и 1 млн. лв. годишно. Тогава е изтекъл и договорът за поддръжка, който не е подновен. След като остават без поддръжка, устройствата постепенно започват да излизат от строя едно по едно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени