FACEBOOK

Как FlyDubai уби 62 души заради $1000

Летящата и до София авиокомпания FlyDubai – лоукост , собственост на правителството на ОАЕ, уби 55-ма пътници и 7 души собствен екипаж поради недобра преценка на възможностите. Боинг 737 на фирмата се разби при кацане до пистата на летището в южния руски град Ростов на Дон. Какво показа разследването през уикенда : пилотите са пренебрегнали няколко важни предупреждения.
На първо място е бурята в нощта на петък срещу събота, когато става катастрофата. Вятърът е със скорост 30 м/с при възможност на този самолет да се справи с кацане при 17 м/с или близо двойно по-малка скорост.
Освен това, вятърът е комбиниран със силно струйно течение на височина от 600 до 1000 м. Усложнението е още по-голямо, тъй като самолетът е едва наполовина пълен. Ако имаше по-голяма тежест, би имало минимален шанс за спасение.
При все това, на второ място, е пренебрегната възможността за кацане на резервно летище – близкия град Краснодар, който е предпочетен от движещия се към същата дестинация по същото време нощен полет на Аерофлот Москва – Ростов.
Причината – да се спесят около 1000 долара в гориво на нискотарифния дубайски превозвач. Самолетът кръжи 3 часа и прави десет опита за приземяване, докато на единадесетия се удря. Важно е да се отбележи, че нито веднъж екипажът не подава сигнал за бедствие.
Вече над 45% от европейския и 50% от американския самолетен пазар се държат от нискотарифните (на английски low cost)превозвачи.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени