FACEBOOK

Как министърът точи бюджета за здраве: шефът на НЗОК разкрива тънкости

Скандалът с източването на Здравната каса не секва. Тази вечер шефът на институцията Дечо Дечев няколко пъти обвини по Би Ти Ви ресорния министър Кирил Ананиев, че му е работа да знае за раздутите цени и порочните практики в сферата, пише Сега. По-рано днес Ананиев каза, че за първи път в министерството постъпва сигнал за седемкратно завишен медикамент, за който Дечев алармира преди няколко дни. В предаването „Лице в лице“ управителят на НЗОК съобщи и подробности за хватките с цените на лекарствата.

Дечев обясни, че министърът на здравеопазването получава финансовите отчети на болниците и би трябвало да знае за разликите в цените, особено след като в качеството на зам.-министър на финансите е бил начело на надзорния съвет на касата.

"Дали му се иска, или не, той би трябвало да бъде в час с последствията от това нещо", заяви Дечев.

Освен това бездействието на Министерството на здравеопазването (МЗ) по електронната борса на лекарства и по националната информационна система ощетявала пациентите.

Според Дечев в МЗ се съдържа цялата информация от болниците. Всяко здравно заведение праща ежемесечен финансов анализ в министерството. С всичко тези обяснения той искаше да се разбере, че няма как министърът да не е знаел за практиките в сектора.

Дечев обяви още, че схемата с доставките на лекарства на максимални цени към частни болници включва и свързан с болницата търговец на едро. А това също би трябвало да е известно на министъра, който лицензира и лечебните заведения, и доставчиците. "Частните болници си направиха собствени търговци на едро.

На практика цялата тази разлика от 700% влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на търговеца на едро", заяви Дечев.

Прокуратурата е сигнализирана. Дечев предложи НАП и разследващите органи да проверят на какво основание търговецът на едро, придобил от производителя лекарството за 150 лв., го фактурира на болницата на 1000 лв.

Eто и още подробности от шефа на НЗОК за оскъпяването на лекарствата и начина, по който е установено то:

„Представители на частните болници са разтревожени от факта, че се атакуват техните и са против това, без да съм определил точно кои са болниците и точно за кое лекарство става въпрос и според тях това е невъзможно. Въпреки че не мога да разбера, след като не знаят какво е лекарството и коя е болницата, как го определят като невъзможно? За да разбере публиката точно какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати – има три нива.

Първото ниво това е производителят, който притежава това лекарство.

Второто – това е търговецът на едро, който го купува от този производител и го фактурира на болницата. И вече болницата, след като го използва, го фактурира на касата и касата го плаща. Това, което ни задължава е наредба на министъра, който е определил, че ако дадено лекарство е в рамките на пределната си цена, пределна означава максимална, която е регистрирана в България, касата трябва да го заплати. Т.е. в случая, примерно ако едно лекарство струва между 1 лв. и 50 лв., колкото се отчете от този, който иска да му се плати, касата трябва да го заплати. Това е законно. Т.е. не може да го фактурира на цена по-висока, от тази, с която е регистрирано. А тази цена, с която то е регистрирано, е най-ниската в Европа между 10 държави, в които се наблюдава това лекарство. Това е пътят. По закон НЗОК има информация за това болницата колко го е закупила. И на базата на фактурата, която има болницата, тя на база на тази фактура го отчита към касата като не може тази цена да бъде по-висока от тази, на която го е придобила. За другите две нива – за производителя и за търговеца на едро НЗОК няма достъп до тази информация. Достъп до тази информация, според наредбата, която си е написал сам, има министърът на здравеопазването.

Какво се получава? В случая, знаете че тази година касата промени политиката

си относно заплащането на лекарствата на производителите и за първи път тя няма преразход на лекарства за лекарства. Т.е. бюджетът на касата е Х. Ако има преразход, той е за сметка на този, който го е направил този преразход от производителите. Те трябва да върнат сумите. В края на годината на всеки един производител ние предоставяме информация за неговия продукт колко сме платили и съответно, ако това е в повече отколкото в предишен период, той трябва да върне това, което е над този период предишен.

Давайки тази информация, един от производителите учудено заявява,

че като брой опаковки, които той е продал на дистрибутор съвпада с броя на опаковки, които касата е заплатила, но като сума производителят е получил драстично по-ниска сума, отколкото Касата е платила за неговия продукт. На база на тази информация, която той подаде, НЗОК изиска финансови документи от него, които бяха поставени и се видя, че въпреки че той продава продукта си на една и съща цена, която е значително по-ниска от регистрираната, на практика касата заплаща цени с до 7 пъти разлика. Т.е. 700% по-висока, отколкото най-ниската, на която плаща този продукт. Проверихме в кои болници са отчитали по тази най-висока цена и кои са отчитали по най-ниска цена. От 29-те болници, които са ползвали този продукт, първите 11 по цена, т.е. от по-висока от по-ниска – всичките са частни лечебни заведения. Започнахме да търсим причината поради това нещо, тъй като лекарства със същия състав на този производител произвеждат още трима производители. И когато в лечебно заведение, което провежда процедура по ЗОП се обяви поръчка по ЗОП за този препарат, тези четиримата се явяват. За да го спечели някой от четиримата, естествено че се понижава цената. Това понижаване на цената е в порядъка на около 85% от регистрираната цена на този продукт.

Поради тази причина в болниците, в които са се провеждали процедури по ЗОП, цената е много ниска.

Там, където не са се провеждали процедури по ЗОП, каквито са частните лечебни заведения, които са освободени с поправка на Закона по ЗОП през 2016 г., там цената е максималната“.

По-рано днес казусът с НЗОК бе обсъждан в парламента. Там министър Ананиев обяви намерение частните болници да бъдат задължени да правят търгове при закупуването на лекарства, както държавните и общинските. За целта ще бъде променен Закона за обществените поръчки. Дечев пък се срещна с депутати от ГЕРБ.

Всъщност частните болници бяха освободени от обществени поръчки през 2016 г. Ананиев припомни в НС, че здравното министерство и правителството не са били инициатор на законова промяна тогава. Той и шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова отказаха да съобщят кой е автор на поправката. Измененията бяха предложени след внасяне на първоначалния текст. Двамата предложиха репортерите да видят стенограмите.

А от тях става ясно, че депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е автор на поправката.

Ананиев все пак заяви, че през 2016 г. частните болници са били освободени след тълкуване на евродиректива. Сега обаче било ясно, че директивата не може да се тълкува еднозначно, а и била заведена процедура в ЕК, която касае две неща, а едното било прилагането на Закона за обществените поръчки за частните болници.

В НС Ананиев обяви още, че ще поиска да се направи проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичнити лекарства. Той смята да възложи и на Агенцията по лекарства да провери болниците за доставката на тези лекарства и да ги сравни с максималнодопустимите цени.

В НС Дечев даде конкретно разяснение за седемкратното ценово завишение.

Става дума лекарството за онкоболни "Пеметрексед", закупено от 9 болници на цена от 129 до 1063 лв.

"Става дума за едни и същи производители и едно лекарство, което има 4 производителя. Информацията е постъпила от един от тях", заяви Дечев. След получения сигнал е направен анализ и се оказало, че всички, които са отчели фактури към НЗОК, са частни лечебни заведения. В низходящ ред следвали държавни, общински и комплексни центрове.

Седемкратното завишение обаче не било незаконно. Управителят на НЗОК цитира наредбата, според която и в рамките на закона, се казва, че "след като една цена е в рамките до посочената като максимална, е напълно допустима и касата трябва да заплати".

Междувременно БСП и ДПС също поискаха среща с Дечев под формата на изслушване в здравната комисия в парламента. „Проблемите, които той поставя са изключително сериозни. Те трябва да бъдат прозрачно разрешени", заяви депутатът от БСП Георги Михайлов.

Източник: Сега


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени