FACEBOOK

Как държавата унищожи градината на хотел България?

Костов даде старт през 2000 г., когато правителството му продаде имота на Илия Павлов, кабинетът наБорисов я довърши

Който е от София със сигурност помни градината на хотел България – тя се намираше на декарите зад сградата на гранда – между зданието на стария хотел България (днес Българска банка за развитие) и зала България. Това беше един истински зелен рай в самото сърце на града, окичен с десетки вековни дървета, разположени на двете нива на площта, терасирана така, за да бъде удобна за първия по рода си във времето на соца ресторант – градина.
При правителството на Костов през 2000 г. хотел България и неговата зелена площ в задния двор стават собственост на Мултигруп на Илия Павлов чрез фонда му МГ Елит. Той придобива основния дял от раздържавяваната фирма Сердиком, от която групировката на бореца купува 22%, достатъчни, за да овладее собственост за десетки милиони евро.
Сделката е толкова нескопосано направена, че мъничка част от градината остава собственост на Министерството на културата, което пък притежава зала България. Залата, свързана от царско време до приватизацията с топла връзка с хотела, е в един комплекс с него според замисъла на архитектите от 1937 г., когато това е перлата в короната на цар Борис III, който също обича отмората в градината.
За МГ хотелът служи за лукс общежитие за настаняване на кадри – в него живеят глав.секретарят на концерна Бойко Драганов и Мис България Ивайла Бакалова, провеждат се рождените дни на тогавашния „главен мултак” Вежди Рашидов, днес министър на културата в оставка. Павлов чака момента, когато растящите цени ще достигнат пика си и той ще шитне взетата на безценица собственост на чужденци.
Градината и ресторантът в нея затварят, МГ няма нищо против да продаде част от задния двор за строежа на неизвестно колко законно ново крило на закупилите сградата между новия и стария хотел България банкери от БНП – Париба. Така градината започва да се унищожава. За да няма свидетели, рекламно пано на МГ фирмата Балкантурист скрива погледа на минувача откъм ул. Аксаков.
Започналият през първия мандат на Бойко Борисов строеж, който нанесе непоправими щети на един истински паметник на културата – сградата на стария хотел България, сега Българска банка за развитие, доунищожи някогашната безценна градина. Тежка строителна техника влизаше през някога зелената площ, за да я засипе с отпадъци и материали. Даже срути една постройка, служила за каса на съседната зала България.
След като приключи екстериорната част, на която се изредиха всички строителни фирми – фаворити на властта, бетонира се онова, което беше градина. От вековните дървета няма и следа, че даже и една тревичка не е останала.
А сградата – паметник на културата, с променена фасада – към 3-те красиви ретро етажа, бяха вдигнати не дотам законно и 3 надстроени грозни, несвързани с цялостния стил нито на зданието, нито на съседното, нито на Двореца – а те са повече от едновековен необароков ансамбъл, предстои да бъде официално открита за ужас на кореняците в този град, който някога имаше стилизирана физиономия поне в зоната на жълтите павета. От „шпагата” и нелепия „център” на новоизградената сива „композиция” до още по-нелепите кафеви PVC дограми на златистия фон на старата къща, всичко това ще остане за спомен от втория мандат на Борисов като премиер на главния площад на София и траната.
19 минути се притеснява, че улисани в дебненето на законни или незаконни строежи в Младост, които често дори не са в зелени площи, а са просто в празни пространства на ъгли на квартални улици и булеварди, губим енергия и изпускаме онова, което всъщност е лицето на града.
Защо се получава така ли? Ами, защото за разлика от някои казуси в Младост, където има политическа, и в Лозенец, където има олигархическа жажда за отмъщение, в сърцето на София проблемът е естетически, исторически и екологичен.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени