FACEBOOK

Как властта крие фирми на властимащи от публичност чрез корупционна кирилица

Министерството на транспорта и информационните технологии публикува списък на превозвачите получили евросубсидии за справяне с последствията от COVID-19 по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Списъкът е PDF файл с 208 юридически лица и не съдържа ЕИК на фирмите, което затруднява автоматизираната му обработка. И изглежда има защо. Сред 4-те компании получили максималната субсидия от 450 хиляди лева се открива фирмата на дългогодишния общинския съветник на ГЕРБ във Велико Търново – Александър Нанков. В списъка неговата фирма „Алекс О’К” вероятно случайно е със сбъркано изписване – буквата O e станала цифрата 0 (нула), съобщава bird.bg.

Нанков беше избран и на местните избори през 2019 г., но се отказа от мандата си на общински съветник на ГЕРБ във Велико Търново. Неговата фирма е спечелила през годините договори за обществени поръчки за над 1,3 милиона лева и доставки за европейски проекти за 94 860 лв – разкрива информационната система на БРРД. Поредната помощ от 450 000 лв. се добавя към вече получените 285 632 лв. по програмите за подпомагане на фирми засегнати от пандемията, които нашият сайт следи и попълва от наличните публични данни.


БРРД е обработил до момента данни за над 1,2 милиарда лева помощи за справяне с коронакризата. Резултатите са представени в търсачка, в която може да се търси по име, ЕИК на фирма, програма за подпомагане, дейност на фирмата, собственици и други критерии.


Корупционна кирилица или латиница

Имената на стотици субекти в системите за прозрачност на усвояването на европейските фондове и в базата данни на Агенцията за обществени поръчки са изписани с такива удобни “грешки”. Феноменът е известен като “корупционна кирилица” или “корупционна латиница”. В нея буквата O става нула, а съвпадащи графично букви между кирилицата и латиницата се изписват на латиница: А, Е, С, К, Р, М, Н стават A, E, C, K, P, M, H.

Методът се използва широко в Русия и беше огласен в публикация на опозиционния лидер Алексей Навални още през 2013 г. Той позволява също да се скрие дадена обществена поръчка и да се насочи към предварително избрана фирма. Това става, като в системата се въвежда обява, съдържаща латински букви. “Правилната” фирма научава за обявата, защото е информирана как да търси в системата с подменените букви. А “неправилните” или не научават, или закъсняват фатално с подаването на документите и губят.

След разкритията на Навални, разследващият сайт Bellingcat публикува инструкции и програми за борба с корупционната кирилица. Инсталацията и използването на тези програми не е по силите на масовия потребител, но разследващите журналисти ги използват често в своята работа.

Случайности или система?

Същият корупционнен специалитет се използва и в Киргизстан, друга държава използваща кирилицата, както е установил разследващия сайт “Акчабар”. Той разкрива десетки държавни търгове, прикрити по този начин. Попитани за коментар киргизки висши чиновниците обяснявали, че ставало дума за грешки при печатането.

Това обяснение е твърде удобно, но когато съществува система за идентификация на фирмите чрез уникален цифров код, както в България, то не издържа. ЕИК на фирмите е публична информация, която се съдържа отпечатана на всяка фактура и касова бележка. “Случайните” грешки в списъците се отстраняват лесно като се въвежда (и публикува) задължително и ЕИК на фирмата. Това позволява бързо да се свери правилното изписване на името в сайта на Агенцията по вписванията или в някоя от справочните системи, за които държавната администрация има абонаменти.

В случая със списъка на Министерството на транспорта това не е направено. Фирми бенефициари на помощта дори не са въведени в системата ИСУН.

Българският принос в областта на корупционното използване на азбуката ни се прояви и по-рано в списъците на ДФЗ с прословутите къщи за гости финансирани с европейски средства. В тях първоначално нямаше дори и имената на фирмите, а само населените места с къщите. Впоследствие се появиха имената, но без ЕИК и с много грешки от типа корупционна кирилица. Изчистването на тези списъци и разкриването на собствениците на къщите отне месеци на разследващите журналисти, но се оказа полезно усилие. Бяха разкрити много бенефициари свързани с властта. ДФЗ очевидно е целял да затрудни тези разкрития чрез непълните и сгрешени списъци, които публикуваше докато Румен Порожанов беше директор там.

Друг пример за корупционна кирилица беше засечен в разследването на Биволъ по скандала “Кумгейт”. В него с централна роля се оказа хасковската фирма “Еко Традекс Груп”, но тя беше изписана в системата ИСУН 2020 с латинско начално E. На практика това я скриваше от интернет търсачките. След публикацията на Биволъ името на тази фирма беше коригирано, но останаха десетки и стотици други, в чиито имена има латинските букви Е, О, C, А и т.н. (проверете като кликнете върху буквите) Сред тях е и любимата на властта “Джи Пи Груп” AД, като А в АД е на латиница.

Източник: Bird.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени