FACEBOOK

Искат разследване на управлението на Софийска вода

Румъния вече погна шефа на дружеството, България си трае, а сметките този месец - двойни

За месец декември, предшестващ новото увеличение на водата с 20%, абонати на Софийска вода се оплакаха пред 19 минути от двойни сметки. В същото време се разбра, че разследваният за корупция в Румъния изпълнителен директор на дружеството Бруно Даниел Пол Рош е подал оставка, която е била приета от директорския борд на концесионера на 7 декември миналата година. Това се потвърждава и от публикуваните документи в ТърговДискусионен ския регистър. Той е освободен и от поста член на съвета на директорите на "Софийска вода".
Освобождаването на Рош идва месец и половина след разпита му в Румъния заради корупция. Той стана изпълнителен директор на "Софийска вода" през април 2014 г., а от юли 2015 г. е регионален мениджър на "Веолия" за България и Румъния. Преди това ръководеше от 2008 до 2013 г. водното дружество на Букурещ "па Нова", което е концесионер на ВиК-мрежа в румънската столица. Според румънското обвинение Бруно Рош е подкупвал политици, за да вдигат цената на водата в Букурещ. Така от 2000 г. до 2014 г. поскъпването е достигнало 1400%, а приходите на "Апа Нова" за същия период са нараснали близо 28 пъти - от 6 млн. до 167 млн. евро, според румънското следствие.
У нас концесията бе одобрена за да свали драстично загубата на вода в мрежата, да осигури по-добро качество на водата, да осигури инвестиции, да подобри събираемостта и да осигури средна цена на водата за целият период на концесията от 1 лв. на м3 вода. Практически нищо от тези цели не се осъществява според обещанията, в т.ч. и за цената на водата. След изборите научихме, че КЕВР е одобрила значително повишаване на цената на водата, а от румънския пример научаваме как става това. Няма никакви основания да считаме, че директорът е работил по един начин в Букурещ, а по друг в София. Вероятната разлика е, че за разлика от Румъния в България Софийска вода не е разследвана за методите и на действие и защо властите упорито отказват да защитят интересите на гражданите в София. Считаме, че прокуратурата има достатъчно данни да се самосезира.
Научаваме, че Столичната община също ще подмени двама от тримата си членове в директорския борд, защото не е доволна от работата им. Това става ясно от внесения и приет доклад в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет, но конкретните аргументи за това до сега не сме научили.
Настояваме, прокуратурата да разследва действията на бившия директор Рош и на Софийска вода като цяло и особено постоянно повтарящите се намерения и искания за повишаване цената на водата в столицата, защото тези действия абсолютно преповтарят действията му в Румъния където тече разследване за подкупване на политици при управление на концесията на водата.
Настояваме кметът на Столична община и Столичният общински съвет категорично да се противопоставят на предложението за увеличаване с 20% на цената на водата в София.
Декларираме своята готовност да защитим обществения интерес и да не допуснем това поредно увеличение с всички позволени от законите на страната средства.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени