FACEBOOK

Игри за 3 млн.лв. с АЕЦ пак наляха милиони на олигарсите, пробити ли са премиерът Янев и енергийният му министър?

Поредният грабеж в полза на чужди държави и родни олигарси и спекулативно вдигане на цените на тока за бизнеса до второто място в ЕС се разигра покрай пускането след 1-месечен ремонт на 6-и блок на АЕЦ Козлодуй, раздул с паузата си до момента котировките. Факт е, че ръководството и на централата и на нейната „шапка” БЕХ е наследство от старата власт – шеф на холдинга е бившият депутат от ГЕРБ В. Николов, но понеже номерът минава за пореден път, това няма как да стане без решаващата помощ на премиера Янев и енергийния му министър Живков, за които в кулоарите се говори, че може и да са пробити. Ето и коментара на бившия зам.-министър на финансите и червен депутат от последния парламент Георги Кадиев, чиято семейна фирма търгува именно с ток:

„Тази нощ АЕЦ Козлодуй се подигра на всички. Пусна 6-и блок предсрочно, след годишната планова рехабилитация. Но не го пусна в 13:00 часа, когато всички участници на борсата си купуват електроенергията. Задържа съобщението за пускане и предлагане, в резултат на което цената на енергийната ни борса излезе 400.12 лв./Мвтч., втора най-скъпа по цена в Европа.

Още щом отвори пазарът „в рамките на деня“ (intraday) към 17:00 вчера следобяд, АЕЦ продаде на блокове 200 МВт на румънски търговци на цени под „Ден напред“ (day-ahead) на енергийната борса. През нощта заедно с качването на блока започва да продава до 1000 МВт в много часове. Цените, на които продаваше за някои часове бяха от порядъка 32-50 евро/Мвтч. Купувачи са основно чужди търговци, защото познайте какво- нашите си купиха енергия на обяд на 400.12 лв./мвтч., тъй като никой не им съобщи, че АЕЦ ще тръгне по-рано ((което по REMIT е задължително).

В резултат, за пореден път енергията на АЕЦ Козлодуй за днес е изнесена и субсидира гърци, словенци, хървати, швейцарци, румънци и кого ли не.

Около 30,000 Мвтч бяха платени от българските потребители по 204 евро/Мвтч. (т.е. 400.12 лв.), а тази нощ АЕЦ продаде на чужди търговци около 19,000 Мвтч. на средна цена от 121 евро/мвтч.

Пропуснати ползи: 1,577 млн. евро.

Но дори и това не е най-важното, а че чужди икономики купуват наша евтина енергия, докато нашата икономика плаща на макс.

Някой е взел решение как да се изтъргува 6-и блок тази нощ. АЕЦ Козлодуй има борд на управление, подчинен на БЕХ, БЕХ подчинен на МЕ. Всички носят отговорност. Всички са за оставка. И Луна би се справила по-добре”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени