FACEBOOK

Защо Москов убива общинските болници

Фандъкова: София няма да позволи затриване на лечебниците

Убиец на общинските болници в цяла България. Така ще бъде запомнен в историята министърът на здравеопазването в този кабинет Петър Москов. Човекът, който включи в края на миналата година две нови частни лечебници в София в системата на НЗОК, месец по-късно реже останалите болници в столицата и в България от пари и иска да ги превърне в хосписи пред фалит. Ако се вярва на министъра, искал да спести пари на Касата – разсъждение, което би подхождало, ако ставаше въпрос за бакалии и здравеопазването в държавата не беше в това катастрофално положение, а народът – най-болният в цяла Европа и с най-нисък прираст в света.

Всъщност това се прави, за да бъдат обслужени интересите на Здравния Октопод, който освен частните болници, има интерес от приватизацията на общинските болници, на които е трупнал фалшиви, но съществуващи на книга дългове за ненужни лекарства. Представете си само каква стойност за десетки милиони има дори само една от общинските ни лечебници – намиращата се в идеалния център и с прекрасна монолитна сграда Първа градска.
Ударът за пациентите, които са и данъкоплатци, е двоен – веднъж губят реално лечение и здравно обслужване, особено в по-малките градове, откъдето всички ще заприиждат в уж прекалено „населената” с болнични легла София. А втори път сума пари, инвестирани в медицинската система отиват на вятъра или по-точно – в частни ръце на шепа олигарси.
„София няма да позволи затриване на общинските болници”, каза пред 19 минути кметът на милионния град Йорданка Фандъкова. Столицата обаче може да си го позволи. Никоя друга българска община не може, а немалко кметове говорят за очаквана революция заради убийството на общинските болници.
По тази и други теми 66 депутати, разбира се от опозицията и по идея на червения Жуельо Бойчев, пожелаха дебати в петък с министър Петър Москов. Готиния Пепи, както го нарича премиерът, се опита да се скрие и да избяга. С резолюция на шефката на парламента Цецка Цачева обаче той беше принуден да се яви в залата. Тя вероятно не е забравила, че Москов си позволи – за първи път в историята на българския парламент – да стане министърът, излъгал в писмен отговор на депутатско питане. Той го направи по скандалния случай с износа на безценни български ваксини за Турция, извършен с фалшифициран документ – неща, които се доказаха и от Агенцията по лекарствата към собственото му министерство, и от Агенция Митници. Москов излъга, че такъв износ не е осъществяван и подписа отговора си.
Ако този човек не подаде оставка, ще свали цялото правителство, коментират в един глас депутати, кметове и журналисти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени