FACEBOOK

Зам.-министър Стамен Янев с обвинение за златните паспорти

"След близо година разследване прокуратурата обвини бившия шеф на Агенцията за инвестициите Стамен Янев (б.р. и зам.-министър на икономиката при ГЕРБ и Кирил Петков, ПП) заради схемата със "златните паспортr". Обвиняемият в момента е член на Надзора на Българската банка за развитие (б.р. назначен от ПП).
Стамен Янев ще трябва да отговаря по странното обвинение за умишлена безстопанственост, но няма конкретни посочени вредни последици. Според прокуратурата вредата, нанесена от Янев, е, че се е разколебало "доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на Българската агенция по инвестиции".

Стамен Янев е отраснал в Хасково (макар да е роден в София). Минаваше за “човек на Делян” (Добрев), докато беше шеф на Агенцията за инвестициите. Набори са с Делян Добрев, завършили са Езиковата гимназия в Хасково по едно и също време.


Сега идва обвинението от прокуратурата за работата му в периода 2015 - 2020 г. Тогава, пак да кажа, той минаваше за човек на ГЕРБ. Беше назначен от Борисов и за зам.-министър на икономиката през 2020 г.
През 2021 г. изненадващо бе върнат от служебния министър на икономиката Кирил Петков начело на Агенцията на мястото на Десислава Трифонова (сега депутат от ГЕРБ). Това предизвика скандал и голям рев от Трифонова.


През февруари 2022 г. Хамид Хамид (депутат от ДПС) подаде сигнал срещу Янев. Година по-късно той вече е с обвинение.


Така и не стана ясно защо Хамид не е подал сигнал срещу Янев през периода 2015 - 2020 г.", пише общинският съветник в Хасково Георги Пеев.
Напомняме, че 19' е разкривал подозрителни за корупция милионни поръчки към фирма, близка до ПП и Nexo, свързани с държавна излагация на последното световно Експо и др. И той, и фирмата са от кръга на вицепремиера от НДСВ в Тройната коалиция с БСП&ДПС Даниел Вълчев. Като оргсекретар на ДБГ след това той вкара за депутати на партията Антони Тренчев и мандатоносителя на ПП Настимир Ананиев, но не успя да го направи за шефа на Сиела, фирмата с изборните машини и поръчките от Ст.Янев.

Тренчев и Ананиев гласуваха и крепиха до последно кабинета Борисов 2, установил модела ГЕРБ-ДПС. При напускането на Хр.Иванов от правителството заради липса на съдебна реформа, двамата останаха в мнозинството на Борисов2. Исторически факти!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени