FACEBOOK

Глобата за лош въздух ще бъде рекордна: КС

Свързани новини

"Сега за лошия въздух (в София и другаде) ще платим и голяма глоба – смятайте го за сигурно, СЕС навярно ще се произнесе преди лятото на 2021! И то защото „България дори не е започнала да прилага мерки” след решението по предходното дело за нарушение от 2017 г.!
И глобата навярно ще бъде както еднократна (за тези 4 г.), така и периодична - за всяка година напред до прекратяването на нарушението!", заяви конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Ето какво още каза той:

"Повече от три години след решението България все още не е успяла да гарантира, че всички нейни зони и агломерации за качество на въздуха отговарят на допустимите стойности, определени в директивата. Следователно напредъкът към днешна дата не е задоволителен, тъй като България всъщност не е започнала да прилага мерки, за да гарантира спазването на пределните стойности. България съобщи, че повечето от мерките са в подготвителен етап или ще бъдат приложени в сила до 2024 г.", пише Комисията.

Както самата комисия отбелязва, България има "едни от най-тежките превишения" на допустимите стойности и на годишна, и на дневна база на ФПЧ10 в целия Европейски съюз. От Брюксел акцентират на факта, че дневните нива на замърсяване са "особено високи", като понякога достигат 90 дни в годината, т.е. повече от 2.5 пъти отколкото директивата за качество на въздуха позволява.


Брюксел съди България за мръсния въздух за втори път, защото бездейства по въпроса."

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени