FACEBOOK

В Осемте джуджета съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов: Анонимна свидетелка

В Осемте джуджета съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов.

Нова поредица от документи, публикувани от Антикорупционния фонд (АКФ), разкриват свидетелски показания на свидетелка с тайна самоличност, според която в ресторанта на бившия следовател Петьо Петров-Еврото "Осемте джуджета" са ходили многократно настоящият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, бившата шефка на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, като са влизали и излизали от стая на Петров с кафяви пликове, вероятно с документи.

Тайната свидетелка е разпитвана на 31 май 2023 г. и е дала показания за чести посещения на Борислав Сарафов и други висши магистрати при Петьо Петров-Еврото. Показанията й са част от разследването, образувано на 29 май 2023 г. в Софийската районна прокуратура (СРП), което започва, след като ден по-рано Антикорупционният фонд публикува получени по електронна поща снимки на усмихнатите Петров и Сарафов пред ресторант "Осемте джуджета".

"В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов, който е зам. главен прокурор в настоящия момент. Аз тогава не знам дали беше зам. главен прокурор, но знам, че беше директор на Националната следствена служба. Той идваше по различно време на денонощието. Обичайно идваше през деня. Той стоеше около 40 минути или час. Докато е идвал, аз съм го виждала да говори с Петьо Петров", разказва анонимната свидетелка в показанията си.

"Това е вече петият очевидец, чиито свидетелства за връзките на сегашния главен прокурор с Петьо Еврото стават публично известни. През февруари 2024 г. bird.bg показа протоколите от разпитите по същото досъдебно производство на двама други свидетели, единия от които с тайна самоличност под номер 24-2, към които се добавят вече даваните, включително и в интервюта пред АКФ, сведения от Илия Златанов и Любена Павлова в същата насока", посочват в съобщение от АКФ.

В протокола за разпит на свидетел с тайна самоличност под номер 24-1, който АКФ публикува днес, се съдържа информация за чести посещения на "Осемте джуджета" в периода 2018 - 2020 г. на Борислав Сарафов, бившия градски и настоящ зам. апелативен прокурор на София Емилия Русинова и бившия ръководител на вече закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров.

Там те се срещали с Петьо Петров в отделено помещение на първия етаж, до което обичаен достъп нямали от персонала на заведението, а само Петров и тогавашната му съпруга Любена, разказва свидетелката в показанията си. От тази стая Сарафов и Русинова излизали с големи хартиени пликове, в които изглеждало сякаш има документи. Какво е съдържанието на пликовете и какво са обсъждали прокурорите с бившия следовател не е известно. Според анонимната свидетелка обаче разговорите, изглежда, са били важни, защото след един от тях в стаята на Петров прокурор Емилия Русинова излязла разплакана.

Снимка на Емилия Русинова с Петьо Петров на входа на ресторанта също е ставала обществено достояние, а други свидетели са говорили пред АКФ за ролята на Димитър Франтишек в казуса "Осемте джуджета".

"Виждала съм Емилия Русинова. Тя още май не беше шеф на Софийската градска прокуратура, когато идваше. Мисля, че Петьо Петров успя да й помогне да стане шеф на Софийската градска прокуратура. Нея съм я виждала много често ~ поне двадесет пъти. Като това е било по различно време - през деня, вечерта (буквално по домашно облекло), като същата стоеше различно време в ресторанта. Понякога стоеше по час - час и половина. С нея съм виждала, че Петров си разменяше саморъчно написани бележки. Какво е имало на тези написани от тях бележки няма как да знам", разказва в показанията си свидетелката.

"Самоличността на двамата анонимни свидетели от разследването на СРП очевидно е представлявала особен интерес за прокурора от СГП Йордан Петров, след като е приел по компетентност досъдебното производство и е прочел показанията им. По негова изрична молба, уважена от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС, той се е запознал със секретните материали, съдържащи данните за самоличността на свидетелите, които тогава са се намирали в секретното деловодство на ВКС", посочват от АКФ.

След това свидетелят с тайна самоличност под номер 24-2 се оказва разкрит, по думите му получава заплашително писмо, а наблюдаващият прокурор Йордан Петров дори произнесе имената му в национален ефир, макар и при все още формално несвалена защита, припомнят от организацията.

Съдбата на свидетеля с тайна самоличност под номер 24-1 остава неизвестна. Неизвестно остава и дали и той вече е променил показанията си относно свързаността на Борислав Сарафов с Петьо Петров, както това са сторили други от давалите по-рано сведения в такава насока лица, коментират от АКФ.

Вчера (21 март) от АКФ публикуваха протокол от претърсване и изземване от жилище на Петьо Петров-Еврото, от което са изнесени документи, лаптопи и касети с неизвестно съдържание.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени