FACEBOOK

Въздухът в София е опасно мръсен, на места запрашаването е 8 пъти над нормата

Снимка: Дневник

През последните два дни въздухът, който дишат софиянци е силно запрашен и опасен за здравето. Това показват актуалните данни за замърсяване на въздуха с вредни вещества в столицата за сряда и четвъртък (20 и 21 януари 2016 г.), публикувани на сайта на Столична община. Данните постъпват в реално време в Националната база данни и са предварителни, се уточнява в бюлетина на общината.

За днес и вчера превишаването на допустимите норми (50 µg/m3) на замърсяване с опасните за здравето фини прахови частици (ФПЧ10) е много сериозно. Обичайните причини за това са емисиите от битовото отопление (най-вече с въглища-ниско качество и отпадъци), промишлеността и автомобилите. Тези фини частици могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. особено уязвими са малките деца, подрастващите и възрастните хора.

Не са предвидени обаче мерки за предупреждение на населението при подобни високи концентрации на фини прахови частици, посочват от от Изпълнителната агенция за околна среда пред "Дневник". Така много столичани дори не подозират за опасно високите нива на замърсяването в снежните дни днес и вчера, липсва и обичайният за зимните дни в София смог. Предупреждение се прави само в случаите, когато има превишение на алармените прагове на серен диоксид, азотен диоксид и озон, както изисква нормативната уредба на страната и на ЕС.

От пет до над осем пъти стигат и превишенията в различни части на града, където са налични измервателни станции. През тези два дни като правило във всички регистрирани нива на замърсяване, най-високите концентрации на ФПЧ10 са отчетени в по-късните часове на вечерта (на 20), както и през нощта срещу 21-ви .

В "Красно село" и "Дружба" станциите са измерили 8 пъти превишения над допустимото за последните два дни, в "Младост" замърсяването с прах стига до шест пъти над допустимото, а в "Надежда" то е пет пъти.

Данните за Павлово са компрометирани

Според първоначално публикуваните данни на общината, най-мръсен се оказа въздухът в квартал "Павлово", където измервателната станция е регистрирала до 10 пъти по-високи нива от пределно допустимите концентрации (ПДК) на ФПЧ10. В по-късните часове в четвъртък, в отговор на запитване на "Дневник", от Изпълнителната агенция по околната среда опровергаха цифрите за Павлово като невалидни.

Обяснението им е, че заради нереално високите измервания в този квартал, е направена проверка на място, установено е, че измервателната станция е била повредена заради"замръзване на пробовземната глава". Затова и в техния информационен бюлетин за градове с превишени ФПЧ10-нива на сайта им не фигурира изобщо град София.

Не се е нагрявала достатъчно и пробовземната линия, поради което се овлажнявала филтърната лента, върху която се пробонабират праховите частици. Това е причината часовите проби за 20.01.2016г. за ФПЧ10 да са компрометирани, обясняват от агенцията.

Причините за мръсния въздух

Бюлетинът не дава информация за конкретните причини за тези превишения в София.

На сайта на Изпълнителната агенция по околна среда обаче обясняват, че причина за превишенията на концентрациите на прах и тази зима са масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Освен в столицата, сериозно превишаване на допустимото замърсяване на въздуха е отчетено още в Горна Оряховица и Шумен (5), както и в Перник и Плевен (почти 3).

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени