FACEBOOK

Всички ще компенсираме източения млрд. от Асен Василев

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) реагира остро на лансираните в публичното пространство идеи за връщане на таксата „задължения към обществото“, която от няколко години е 0 лева.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) реагира остро на лансираните в публичното пространство идеи за връщане на таксата „задължения към обществото“, която от няколко години е 0 лева.

Повишаването ѝ се разглежда като вариант да се попълни финансовата дупка от 1 млрд. лв. във фонд Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС).

Припомняме, че вчера депутатът от ГЕРБ Д. Добрев предупреди, че всички ще компенсираме източения от Асен Василев близо млрд. от фонда. Това ще доведе до дефицит в енергетиката и ще предизвика скок на цената на тока с 20%. Партията внесе предложение в НС Василев да покрие дефицита от бюджета до края на март.

В позицията на АОБР се посочва, че има предложение за увеличаване на таксата Задължения към обществото, която се плаща от всички крайни клиенти, до 30 лв./MWh. И колкото повече потребяват, толкова повече такса ще плаща бизнесът.

Категорично се противопоставяме на подобни предложения и сме изпълнени с решимост да предотвратим подобно решение с всички допустими от закона средства", пише в позицията на АОБР, която в момента се председателства от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Там се посочва още, че в условия на икономическо забавяне в целия Европейски съюз и спад на поръчките за българските предприятия, дори минимален ръст на енергийните разходи ще доведе до сериозни последици за българската икономика.

Няма съмнение, че и възстановяването на цена „задължения към обществото“, и повишаването на вноските на търговците към фонда ще се заплатят от предприятията, т.е. от работещите в реалния сектор", казва бизнесът.

Какво показват сметките

Асоциацията изчислява, че средната цена на пазарния сегмент „Ден напред“ на БНЕБ ЕАД за периода 1 – 12 март 2024 г. е 133.56 лв./MWh, а за периода 1 януари – 12 март 2024 г. е 152.86 лв./MWh. Възстановяването на цена „задължения към обществото“ в предложения порядък би означавало повишаване на цената за енергия без акциз, ДДС и разходи за балансиране и мрежови цени с 20 – 23%. Същевременно, цената на пазар „Ден напред“ у нас от началото на годината е една от най-високите в Европейския съюз.

На този фон за 13-ти пореден месец се отчита отрицателен индекс на промишленото производство, като в някои отрасли от началото на календарната година се наблюдава спад в поръчките от порядъка на 20 – 25% в сравнение с третото и четвъртото тримесечие на 2023 г.

В резултат, всеки допълнителен разход за енергия ще влоши кардинално конкурентоспособността на българската икономика, която и понастоящем е срината от високите цени на газа („Булгаргаз“ продава за м. март на цени с 24% по-високи от котировките на TTF и с 42% по-високи от тези на „Газов хъб Балкан“).

Същевременно, от 1 юли 2024 г. предстои неясна „либерализация“ на пазара на електроенергия за битовите потребители като е неизвестен размерът на компенсациите, които следва да се изплатят на крайните снабдители. Това по същество ще продължи порочната практика на кръстосано субсидиране от свободния пазар в полза на битовите потребители.

Поради това изразяваме недоумението си, че първите мерки, които се предлагат, са за завишаване на приходите във ФСЕС без да се търсят възможности за оптимизация на разходите на фонда.

Бизнесът се противопоставя и на "спекулациите", че недостигът във ФСЕС се дължи на изплащането на компенсации за небитовите крайни потребители. Тези твърдения не отговарят на фактите.

АОБР настояваме за спешна среща с представители на отговорните държавни органи.

Междувременно, ДАНС изпрати на прокуратурата материали от проверка за цените на горивата, обяви още депутатът Делян Добрев.

"По мой сигнал защо правителството не изпълнява закона и не компенсират горивата с 1 лев на литър, днес получих отговор от ДАНС, че са извършили проверка и са изпратили материалите по компетентност на Софийска градска прокуратура за присъединяване към вече образуваната прокурорска проверка", пише той във фейсбук профила си.

Припомняме също, че от сметката на МРРБ са изчезнали 800 млн. лв, за което сигнализира депутатът Николай Нанков, което ще отвори още дупки в хазната.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени