FACEBOOK

Вице Захариева мълчи по скандала за €8 млн. от скопския олигарх Орце

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, избран депутат от Пазарджишка област, 2 работни дни не успя да намери време да отговори на 4 елементарни въпроса на 19 минути. Не знаем да приемаме ли мълчанието й за знак на съгласие по огласения в най-гледаното шоу в скопския youtube скандал за 8 млн. евро за политически чадър над тамошния олигарх Йордан Камчев – Орце, вече арестант. Миналата пролет – лято той се укриваше у нас от преследване за пране на пари и от тукпусна СРС-та, които събориха основаната от американските демократи прокуратура тип Кьовеши в РСМакедония. Откъде да знае предвожданото от Захариева Външно министерство, че през ноември демократите ще спечелят изборите в САЩ и през януари администрацията на Байдън не просто ще дойде на власт, а и ще го стори с екип, съставен само от експерти по Балканите, Черноморския регион и Източна Европа. Тотален малшанс.

Затова най-настоятелно я попитахме:

1. По каква причина България веднъж предложи, а след отхвърлянето му отново номинира Йордан Камчев – Орце за почетен консул на страната ни в Северна Македония? Какви са конкретните му заслуги пред нашата страна, за да му осигури чрез титлата и имунитет от наказателно преследване за него и цялото му огромно имущество?

2. По каква причина България осигуряваше специална защита на това лице на своя територия?

3. Как се отнася Екатерина Захариева към огласените от скопския политик Петър Богоевски данни за 8 милиона евро, които според него са взети за чадър над предлагания за почетен консул на България Камчев? Възможно ли е, както твърди Богоевски, тези пари да са предадени и по някакъв начин да са стигнали до съпруга на министър Захариева (припомняме, че А. Захариев се прочу с лъжите около „подпорната стена”, а после „дом за птички”, както определи ВИП туристическия комплекс, който проектира в забранената за строителство и защитена природна зона Алепу за Главболгарстрой и небостъргача, издигащ се по негов план в двора на Мултигруп, на метри от лобното място на Илия Павлов, по поръчка на неговото вице)?

Пуснахме и 1 важен допълнителен въпрос, несвързан с македонското досие:

По каква причина вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева приема в кабинета си Виктор Стоянов, който се занимава с реекспорт на лекарства – нещо, срещу което кабинетите Борисов 2 и 3 с нейно участие водеха борба?

Вероятно има разумно обяснение и би било чудесно да го чуем.

Само напомняме, че служителката на правосъдното министерство, от което Захариева дойде във Външно - заемаше креслото в юридическата институция при Борисов 2, онази жена, която разкри далаверата с бг паспортите за македонци, давани по „втория начин”, спечели делото си в съда преди дни, както стана ясно от медиите. Това е още нещо важно като индикатор, което всява смут в душите за така очевидната, включително по документи, загриженост на властта у нас за любимия на олигарх на избягалия от присъдите си в Скопие бивш македонски премиер Груевски.

Кой е бизнесменът Камчев? По данни на немската правителствена медия Дойче Веле той е разследван за пране на пари: „При предишното и свалено с граждански демонстрации управление на ВМРО-ДПМНЕ Камчев става един от държавните капиталисти, като състоянието му се оценява на 220 млн.евро по Форбс.

Но Скопие не откликна положително на предложения от София кандидат за почетен консул, въпреки подновеното миналата пролет предложение. Ако Орце Камчев беше станал почетен консул, той щеше да получи функционален дипломатически имунитет - свързан със защита от наказателно преследване и административно преследване, освен дипломатически номер на колата и връщане на ДДС.

Специализираната прокуратура на Северна Македония влезе в офисите на няколко фирми на Камчев заради разследването по случая, наречен “Империя”. В него е замесен и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване по времето на Груевски - Сашо Миялковски, заедно с още неколцина, разследвани от спецпрокурора Катица Янева и екипа ѝ за корупция, пране на пари, престъпно сдружаване, измами и злоупотреба с власт.

За да се защити, бизнесменът извади записи, че бил рекетиран да бъде „оправен”, което коства поста на шефката на македонската спецпрокуратура.

Записите най-вероятно са правени в България.

По неофициална информация, с която Дойче веле разполага, Камчев е записал разговорите си с изнудвачите. Той запознал и премиера Бойко Борисов със съдържанието на аудио- и видеозаписите, който му осигурил охрана”, пише немската правителствена медия.

„В отговор на запитване от Дойче веле, от пресцентъра на българското Външно министерство съобщиха, че “Орце Камчев не е търсил помощ от Министерството на външните работи на Република България”.

От пресслужбата на Министерския съвет отговориха, че не са информирани по официален ред от Република Северна Македония за образуваното наказателно производство и мерките за неотклонение спрямо г-н Орце Камчев, а научават за тях от публикации в медиите”.

Факт е обаче, че при избухването на скандала, Орце е с яхтата си във Варна, което говори повече от всички думи на света.

„Типично за балканска държава, част от някогашния социалистически блок, Камчев не е случайна фигура, нито човек, който охотно би разказвал за първия си милион. Впрочем, неговият първи милион е дело на баща му, който според публикации в македонски медии, е бил свързан с тайните служби на бивша Югославия. За Орце Камчев се знае още, че е в топли отношения и с гръцкия магнат Димитрис Копелузос, чиято компания е обвързана с общи проекти с Газпром.

Защо България е предложила този човек да бъде неин почетен консул, не е публично известно. Но някои вероятно знаят”, намеква Дойче Веле.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени