FACEBOOK

Белла е заложена офшорка на офшорка: извозване на ваксини и национална сигурност

Големият скандал с извозването на ваксините срещу коронавирус с бусове на Белла България не е само в нарушаването на закона за търговията с лекарствени препарати и на непозволената реклама на търговска марка. Понеже става въпрос за национална сигурност, още по-неприятната каша, в която се оплете правителството е фактът, че фирмата има неясен собственик. Хранителният гигант, който нарича себе си български, а кампаниите му са с подчертана патриотична нотка, всъщност е с холандска регистрация. Страната е предпочитана от големи компании заради офшорния режим, който предлага.

Въпросното дружество - собственик според Търговския регистър се нарича Импала Инвест Б.В., но не може да се проследи неговият истински собственик. То държи обаче капитала от 20 075 895 лв.

По последната регистрация на компанията от 11 декември 2020 г. акционерното дружество е и заложено пред гръцката Алфа Банк - клон България.

Още по-заплетено става положението като се има предвид, че Импала Инвест е собственост на друга фирма - офшорната кипърска Импала Капитал Лимитед, разкрива Капитал. Няма яснота чия е тя. В редакцията сме наясно и с южното, и с източното направление по този повод, но желаем да останем верни на фактите и очакваме от Белла сами да посочат реалния собственик.

Още през ноември беше ясно, че ще трябва хладилен транспорт и стационарни камери - 19 минути първи писа и даже посочи конкретните дати за готовност на регистрацията на първата американска ваксина, тъй че държавата имаше достатъчно време да ги набави, вместо да се учудва на въпросите, които задавахме по тези поводи тогава. Апропо, в България има и други фирми за колбаси, и други фирми за превозване на риба и морски продукти, след като това не стана по необясними причини. И то дружества с напълно ясна собственост.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени