FACEBOOK

Банката на Зукерберг спасена засега със $70 млрд. при 75,66% спад в петък и понеделник

First Republic Bank е третата в доминото банки, обслужващи койн- и ИТ-бизнеса в САЩ, която е на път да ф JPMorgan алира за три работни дни. От петък акциите й се сринаха със 75,66%, като само за ден – с 66%. За да бъде поне временно спасена, други банки дадоха гаранции на обща стойност 70 млрд. долара, като водеща е JPMorgan.

First Republic Bank нашумя през 2011 г., когато осигури ипотеката от $5,95M за къщата с 5 спални в Пало Алто, Калифорния, на самия собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг, който взе тогава заема при 1,05% лихва.

Банката се беше ориентирала към клиенти със средно състояние от 3,3 млн. долара, т.е. беше банка на богатите и то предимно от най-богатия щат Калифорния и от Манхатън, което е допълнителен сигнал за тежки проблеми в американската икономика, след като обслужваща горната класа институция е във фактически фалит.

Последното й публично събитие беше лъскаво коледно парти в шикозния Palace Hotel в Сан Франциско.

Независимо от кешовата инжекция от други банки, на които тя ще трябва да връща милиардите, положението за First Republic Bank остава критично заради паниката от тегленето на парите на богатите клиенти след фалитите на SVB и Signature Bank само за 2 работни дни – петък и понеделник.

Това не се просто банкрути, а вторият и третият по размер в цялата история на Съединените щати.Първият е на Washington Mutual през 2008 г., с който официално стартира през 2008 г. световната финансова, а впоследствие и икономическа криза.

Не внесоха спокойствие и думите на президента Байдън, че банковата система на САЩ е сигурна, тъй като в същото време финансовият му министър г-жа Йелън заплашва с фалит на държавата, ако не бъде вдигнат таванът на федералния дълг, който вече отдавна е над 30 трилиона долара. Към това се добавят и закъснелите признания на ФЕД – нещото като централна банка на САЩ, за навлизане в рецесия.

Американските, азиатските и европейските пазари също реагираха негативно и с недоверие на думите на Байдън и показаха спадове, като удари понесоха основно големите и средните банки и финансови групи.

The Bank of England съобщиха, че са улеснили светкавичното поглъщане на лондонското подразделение на фалирата американска Silicon Valley Bank от HSBC, като така е осигурила депозитите в трезора за 6,7 млрд. паунда, което е над 15 млрд.лв..

Вложителите във фалиралите две досега американски банки ще могат да разчитат на до $250 000 лимит от вложените в тях свои пари.
Ударът е най-тежък за много от прочутите винарни на Калифорния, ИТ-компании, койн-империи и стартъпи, които изгжубиха десетки милиарди в двете банки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени