FACEBOOK

Ас. Василев уби детския онкоцентър – махна го и от бюджета, след като го отстрани от еврофондовете и от Плана

„За нас, хората, занимаващи се с имунология на рака, всичко свързано с развитието на туморите и тяхното лечение е професионален ангажимент. Но за хората, страдащи от ракови заболявания достъпаът до навременно и модерно лечение често е въпрос на живот и смърт.

Едно такова мощно и съвременно средство за лечение е протонния ускорител, базиращ се на иновативна технология за терапия на тумори. Такъв Протонен център трябваше да се изгради с европейските пари, идващи по Плана за възстановяване.

Отвратителен е фактът, че финансовият министър А. Василев през септември извади центъра от списъка и се отказа от финансирането му, като обеща, че това ще бъде направено от Държавния бюджет за 2024 г. Да, но след като беше смъмрен от лидерите на Некоалиацията за раздутите разходи в бюджета той избра да се откаже от финансиране на какво - именно на Протонния център, който трябваше да е първият на Балканите.

Така отново хората ще плащат колосални суми от своя джоб или от НЗОК да се лекуват в чужбина, вместо това да се извършва у нас при една такава инвестиция. Дали си мислите, че тези хора мислят за Вашето здраве или за финансиране на "други" неща, от които има "друга" възвръщаемост?

Ще атакуваме в Комисиите и в Зала това решение, защото това е недопустимо. Знаем как”, пише депутатът проф. Андрей Чорбанов, ИТН.

Само напомняме, че освен осигурените европари за детския онкоцентър, този кабинет и този финансов министър отказаха още с идването си през юни, да направят дори опит да усвоят едни други 85 млн. лв. европари, които безвъзмездно бяха предоставени на страната ни за модернизация на Спешната помощ до края на тази година. А тя е на ръба на оцеляването.

Такъв един геноцид!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени