FACEBOOK

Сертифицираха избора на Байдън

Джо Байдън е официално признат от Конгреса за следващия президент на САЩ в четвъртък, завършвайки два месеца неуспешни предизвикателства от неговия предшественик Доналд Тръмп, които избухнаха в насилие в Капитолия на САЩ, когато депутатите се срещнаха, за да ратифицират резултата от изборите, съобщава Блумбърг.

Членовете на Камарата на парламента и Сената отблъснаха последния кръг от възражения срещу изборите на 3 ноември, повдигнати от шепа републиканци от името на Тръмп.

Вицепрезидентът Майк Пенс председателства сертифицирането на 306 гласа на Изборния колеж на Байдън срещу 232 гласа за Доналд Тръмп.

Четирима починали, 50 арестувани, две открити от властите и унищожени взривни устройства и пет иззети оръжия. Това е равносметката до момента след сблъсъците в сряда в сградата на американския Конгрес.

По-рано в сряда той се противопостави на президента Тръмп, като заяви пред депутатите, че няма да прави опит да блокира сертифицирането.

Окупацията на Капитолия накара републиканците да ограничат планираните си възражения.

"Сенатът на Съединените щати няма да бъде сплашен", заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл. "Ще удостоверим победителя в изборите през 2020 г."

"Искрено съм шокиран и натъжен, че нашата нация, толкова дълго е пътеводна светлина и надежда за демокрация, стигна до такъв мрачен момент", каза Байдън за насилието във Вашингтон.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени