FACEBOOK

Русия с 31,2% скок на нефтоизноса за година, Индия и КНР, Турция и Бразилия внасят рекордни количества

През март 2023 г. Русия постави исторически рекорд по износ на нефт и петролни продукти, като растежът е 31,2% спрямо миналата година. Обемът е 3,13 млн. барела на ден, като предишният дневен връх беше от февруари 2022 г. с 3,1 млн. барела /дн. Данните идват на фона на ембаргото, което напълно блокира износа на този тип суровини за ЕС от 5 февруари, след като започна постепенно да ограничава още от март миналата година.

Скокът на експорта им за Турция, която не бележи някакъв чутовен бум на икономиката, за да има несекваща жажда за черно злато, обаче подсказва, че „по втория начин” руснаците продават и в Европа. Правят го и през Дубай, и през Бомбай.

По този начин, с огромния растеж на обема, Кремъл компенсира търговските отстъпки, които дава на актуалните си клиенти и които е намалила наполовина от началото на ембаргото преди година, както и спадането на цените на нефтените пазари изобщо напоследък.

С това се свързва и леката, но постъпателна девалвация на рублата, която води правителството в Москва, защото разходите му са постоянни и в национална валута, а приходите – в чужди. И така се правят пари и от курсовите разлики.
Следваща крачка на Кремъл е обявеното намерение да започне намаляване на добива с 500 000 барела дневно, което респективно ще покачи и котировките.
Водещите клиенти на Русия са потребителите №1 и №3 на петрол в света Китай и Индия.

До януари КНР беше най-големият купувач с 1,51 млн.барела дневно, но тогава Индия го изпревари с 1,54 млн., за да достигне от 1,64 до 2,14 млн.през март, сочат данните на експертите от Kpler, които бяха официално потвърдени от придворните медии на Путин и от индийските делови издания. По-малкият обем е по изчисленията на аналитиците на Vortexa.

За година скокът на вноса на петрол от Русия за Делхи е 4,6 пъти. А делът на пазара е нараснал от 1 на 34%. Март е бил шестият пореден месец, в който тя е вносител номер 1 на индийския пазар, измествайки Ирак, както и в Китай, а също и Саудитска Арабия.

За Индия сделката с РФ е много добра, тъй като – освен реекспорт за САЩ с печалба, тя обработва суровината и я превръща в продукти като например дизел, чиято цена хвръкна през последната година на всички световни пазари.

А той не е и санкционен.
Така Русия уверено измести Ирак като вносител №1 в Индия, която ВЕЧЕ Е най-населената страна в света с 1,5 млрд.жители или 19% от цялото световно човечество за цялото първо тримесечие по данни на уважаваната международна рейтингова агенция S&P.

В същото време 7-те арабски износители – С. Арабия, Ирак, ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Оман и Катар, взети заедно, бележат 25% спад на износа за Делхи до 2,34 барела на ден.

В същото време спада експортът на Кремъл за Китай, който през март е паднал до 870 800 барела/дн.

Пекин и Делхи, взети заедно, вече консумират до 90% от нефта на Москва, макар през последните месеци Турция, Бразилия и страните от Северна Африка да се засилват като купувачи на черното злато на Путин. За миналата година КНР е купил 86,25 М т, а Индия – 33,4 М т руски петрол.

И това са официалните числа, без да се знае какви обеми може да се търгуват свръх регулираните. Припомняме, че двете икономически сили не признават санкциите срещу Русия, както и ценовия тават от 60 долара върху черното й злато, а Делхи тези дни и опроверга официално, че смята да въведе подобна политика чрез официалния говорител на своето Външно министерство Ариндам Багчи. „Изхождаме от собствените си изисквания за енергийна сигурност”, гласи обяснението на правителството на Субконтинента.

Морските доставки за тях вече не просто компенсират, а и далеч надминават износа, който се правеше по тръбопроводи и други пътища до ЕС.
Според агенция Финам е достигнат таванът на възможния износ за Индия и то по логистични причини – трябва допълнителен танкерен флот. Но се очаква задържането му на плато от около 2 млн.барела/дн. поне до края на годината.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени