FACEBOOK

Русия приветства предложението на Байдън за удължаване на договора Нов СТАРТ

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък, че Русия приветства неотдавнашното предложение на президента на САЩ Джо Байдън относно удължаване на договора с Русия за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, известен като Нов СТАРТ, който трябва да изтече на 5 февруари, предаде БНР.

Песков повтори, че Русия ще приеме продължаването на договора, но все още чака да види подробности на американското предложение.

Вчера новият обитател на Белият дом потвърди, че Вашингтон иска да удължи споразумението с Москва с пет години до февруари 2026 г.

Администрацията на предишния президент Доналд Тръмп се опитваше да наложи условия за евентуално подновяване на това споразумение – нещо, което беше отхвърлено от страна на Москва.

Договорът Нов СТАРТ беше подписан през април 2010 г. от бившите президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев и влезе в сила през февруари следващата година. Съгласно сделката и двете страни могат да разполагат по всяко време с до 1 550 разгърнати ядрени бойни глави.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени