FACEBOOK

Риши Сунак ще бъде първият цветнокож начело на Обединеното кралство

Риши Сунак е първият хиндуист и първият цветнокож, който ще стане министър-председател на Великобритания.

На 42-годишна възраст той е и най-младият човек, заемал този пост от повече от 200 години насам.

Резултатът от надпреварата в понеделник завършва впечатляващо бързото му издигане до върховете на британската политика.

Сунак е избран за депутат през 2015 г. и прекарва две години в парламентарните редици, по време на които Брекзит доминира в политическия дневен ред. По време на референдума през 2016 г. Сунак подкрепи напускането на ЕС.

Впоследствие той става младши министър в правителството на Тереза Мей. Именно Борис Джонсън дава на Сунак първата му важна роля в правителството, когато го назначава за първи път като главен секретар на Министерството на финансите през 2019 г. , а през 2020 г. - като канцлер.

Сунак печели популярност през първите седмици на пандемията, когато представя обширен план за подкрепа на хората, които не могат да работят по време на блокирането на сградата.

Но скандалът "Партигейт", който повали Борис Джонсън, също накърни репутацията му и той стана негов съперник, след като напусна правителството си по-рано тази година.

През последните няколко дни Сунак не съобщи нищо за политическия си план, но в последното състезание за лидерския пост през лятото той бе смятан за по-умерения от двамата кандидати. В сравнение с Лиз Трас той зае по-мека позиция по въпроси като Брекзит и икономиката.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени