FACEBOOK

Пътят към външната политика на Джо Байдън минава през Боб Менендес: Politico

Сенаторът Робърт Менендес заяви, че се надява, че отношенията между Белия дом и Конгреса ще се променят при президента Джо Байдън – и че той може да бъде човекът, който ще накара Конгреса да намери пътя към съгласието.

От Андрю Дезидерио и Нахал Туси

Само за шест кратки седмици на поста си президентът Джо Байдън бомбардира Сирия, санкционира Саудитска Арабия и Мианмар и предприе стъпки за повторно навлизане в иранската ядрена сделка. Но ако Байдън смята, че може да взема външнополитически решения, без да се консултира с Робърт Менендес от Ню Джърси, ще трябва да отчете важни неща.

Председателят на комисията по външни отношения на Сената е бил в тази роля и преди и той не харесваше много начина, по който администрацията на Обама водеше международните отношения. Според Менендес Обама се е отнасял към външната политика така, сякаш тя трябва да се прави единствено по преценка на Белия дом. В резултат на това той често правеше живота труден за бившия президент Барак Обама, особено в области, които изискват одобрението на Конгреса.

67-годишният трети мандат сенатор и бивш дългогодишен член на Камарата на представителите заяви пред POLITICO, че често е бил разочарован от Обама, който е избирал просто да уведомява Конгреса за своите решения, вместо да се консултира със законодателите преди това. В крайна сметка Менендес избра да заеме противоположна страна на Белия дом по няколко въпроса, включително ядрената сделка с Иран и кандидатурата на Обама за възстановяване на отношенията с Куба.

Той се надява обаче, че нещата ще се променят при Байдън – и че той може да бъде човекът, който да накара Конгреса да върви в крак.

„Отвъд реалностите на Сенат разделен 50-50, когато говорим за външна политика, винаги когато можем да се стремим да осигурим двупартийна основа – може би не абсолютно, всичките 100 членове – ние ставаме по-силни в света“, Менендес (DN.J.) каза в интервю. „И аз вярвам, че президентът Байдън вярва в това.“

Белият дом обаче започва грубо. Менендес бързо регистрира недоволството си миналата седмица, когато екипът на Байдън не му даде информация за ответните удари на президента срещу иранските инсталации в Сирия; и той и други демократи вече призовават за по-строги наказания срещу Саудитска Арабия, след като доклад на американското разузнаване официално възложи вината за убийството на журналиста Джамал Хашоги на престолонаследника и фактически лидер на кралството Мохамед бин Салман.

„Надявам се, че това е само първа стъпка и че администрацията планира да предприеме конкретни мерки, като държи престолонаследника принц Мохамед бин Салман лично отговорен за ролята си в това отвратително престъпление“, заяви Менендес в изявление.

Следователно не е изненада, че в момента се провежда кампания на Белия дом за осигуряване на благосклонността на Менендес, който не се страхува да скъса със своята партия и има история на стъпки затрудняващи редица президенти, когато са се опитват да осигурят подкрепа от Конгреса. Държането на Менендес в курса на нещата ще бъде от решаващо значение за външнополитическите успехи на Байдън.

„Това прави всичко различно за света“, каза Менендес. „Това не означава, че ще се съгласяваме през 100 процента от времето. Но означава, че ще се разберем откъде тръгваме – и така става по-вероятно да се споразумеем.“


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени