FACEBOOK

Прецедент: Без общо изявление след срещата Путин – Байдън

За първи път в историята на срещите на върха между СССР/Русия и САЩ техните лидери няма да дадат общо изявление пред медиите. Такава беше предварителната договорка на екипите, подготвили преговорите в Женева. Путин е изпратил покани за своята пресконференция на американските журналисти, освен на своите. Колегата му от САЩ обаче не е поканил руските медии на брифинга си, стана ясно още преди събитието, стартирало в 14 часа българско време във вила Ла Гранж и предвидено да приключи след редакционното приключване на броя – около 19 часа.

Времетраенето на срещата, програмирана да прочете в рамките на от 4 до 6 часа се коментира като подчертаващо значението й, като се сравнява с беседата на Байдън с десетките лидери на страните от НАТО – общо 3 часа и половина.

Както беше и планирано, се проведоха три формата на разговора. Очи в очи на двамата президенти. Присъединяване към тях на външните им министри Лавров и Блинкен и накрая пленарна сесия с участието на делегациите на руската и на американската страна. За първата част нямаше предвиден дневен ред, докато за следващите две бяха обявени темите, които могат да се очакват – от икономическото възстановяване и климатичните промени до конкретиката по Донбас, кибер-войните, както и по горещите точки: Сирия, Либия, Израел – Палестина, Иран, КНДР. Въпреки че имаше запазен хотел от най-селективната световна верига Мандарин Ориентал, Путин, който пристигна директно от Сочи, излитайки сутринта от черноморския курорт, планираше да се върне обратно у дома в своята резиденция на брега същата вечер.

Снимка: © AP Photo/Patrick Semansky 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени