FACEBOOK

Новият кабинет „всички на масата” в Италия като бъдещия наш след 2-ри избори?

Гледай Италия – мисли за България след вторите парламентарни избори, които ни се очертават след първите на 4 април! Пък може и още след първия вот...

Кабинетът на бившия шеф на Европейската централна банка Марио Драги в Италия ще поеме властта тази седмица. Във вторник в 11 ч. българско време бъдещият премиер ще представи програмата си – нещо, което последните ни правителства не правят нито преди, нито след избора си, на база на което в сряда ще му гласува доверие Сенатът. А в четвъртък – долната камара на италианския парламент. Това ще му даде официален старт.

Досега Драги не е дал публични изявления в двете седмици, откогато сглобява политико-експертното правителство – съвсем според повелите на Симеон Втори, който като правнук на управлявалата Италия Савойска династия призоваваше премиерски „бъдете господари на мълчанието”, а и по банкерското правило, че „парите обичат тишината”.

В правителството участват всички малки, големи и още по-големи партии – левни, десни, центристки. Това е коалиция „всички на масата”. Разбира се, направена е в името на националното спасение от коронавируса и икономическата криза.

Изключение е само Братя италианци на европейската партия на консерваторите Джорджа Мелони – влязла с 4,4% в парламента преди по-малко от 3 години и радваща се на 4 ПЪТИ по-голяма подкрепа в момента – от 15 до 17% според различните социологически проучвания. Тя има само 19 сенатори и не може с нищо да попречи на вота за кабинета. А и не иска, защото разчита на продължаващ ръст на подкрепата си.

За да има достатъчно министерства, Драги отделя туризма в собствено ведомство, което – и това е добра идея ще отговаря за всичко Made in Italy – не само за хотелите и ресторантите. То отива при водещата в момента, но втора от последните избори партия Лигата, която взема още 2 портфейла, а първата от вота, но четвърта според актуалните сондажи – 5 звезди, получава новото Министерство на екологичната трансформация. През него ще минава всичко по Зелената сделка на ЕС и немалко милиарди по новия европейски Фонд за възстановяване.

Общо министрите са 23, като от тях 2/3 са политици, а 1/3 са експерти. Техническите лица поемат правосъдието, икономиката, инфраструктурата, образованието и висшето образование, които бяха отделени още от Конте, новото ведомство на технологичните иновации. Експерти се водят бъдещите босове на МВР и Екологичната трасформация, но всъщност са си към 5 звезди. От тази партия е запазващият поста си Луиджи ди Майо като дипломат №1. Тя взема и земеделието. Отбранителният министър е от социалистите и има характерното име Гуерини – Войничев, многозначително е името и на оставащия на поста си здравен Сперанца – Надежда в превод от малката партия ЛЕУ. Понеже повечето интелектуалци са леви, културата е дадена на червената партия, вече отделена от туризма, а замът на лидера на социалистите Орландо взема министерството на труда. Цели 3 министерства взема малката партия на Берлускони с подкрепа 5-6% - администрацията, регионалното и на Юга, където шеф става фаворитката на милиардера Мара Карафаня. Друг експремиер с малка партия (3%) – Ренци, който свали предишното правителство, взема чрез Елена Бонети министерството на равните възможности. Освен него, има и министерство на хората с увреждания, което отива при Лигата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени