FACEBOOK

Испания разреши евтаназията

"Испанският парламент одобри с голямо мнозинство (198 гласа „За“, 138 – против и 2 – „Въздържал се“) исторически закон за правото на евтаназия*", съобщи от Мадрид Йосиф Давидов.

Ето какво още пише той:

"През последните години това предложение на социалистите беше отхвърляно.
Сега само депутатите от дясната Народна партия и крайно дясната Vox гласуваха против.
Испания става шестата страна в света, в която се узаконява от народните представители – при стриктно описани в закона условия – достойна смърт на безнадежно и неизличимо болни пациенти. Другите държави са Холандия, Белгия, Люксембург, Канада и Нова Зеландия.

(В няколко щата на САЩ и Австралия местните закони разрешават подпомогнато от лекари самоубийство. Конституционният съд на Колумбия разреши евтаназията, но парламентът все още не е гласувал. От 1940 г. законова празнота превърна Швейцария в европейската „страна на евтаназията“. През 2006 г. тази празнота беше попълнена.)

Парламентарните групи, подкрепили закона, подчертаха, че според всички проучвания на общественото мнение по-голямата част от испанците подкрепят регулирането на това право. Минитърът на здравеопазването Салвадор Иля подчерта, че с приемането на закона „испанското общество доказа, че е демократично, зряло, по-хуманно и справедливо“.

В пленарната зала бяха припомнени няколко известни случая на подпомогната смърт на безнадежно болни. По един от тях – силно страдащият и неподвижен Рамон Санпедро – беше направен драматичен игрален филм.

Пред парламента имаше две групи манифестиращи. Едната подкрепяше правото на достойна смърт. Другата, организирана от католическа организация, беше против евтаназията".

* Евтаназия (от старогръцки ευθανασία -ευ: eu, „добър“, „красив“, и θάνατος, thanatos, „смърт“) е ускоряване и облекчаване на смъртта с помощта на медикаменти, обикновено с цел прекратяване на предсмъртната агония при тежки нелечими заболявания"


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени