FACEBOOK

Израел с 2-ма премиери след ерата Биби: модел и за нашия следващ кабинет?

Новото правителство на Израел, което мина в неделя вечер само с 1 глас в Кнесета – 60 срещу 59, има двама премиери. Те ще се ротират, ако крехкият кабинет, наследил 12-годишната непрекъсната ера на управление на Бенямин Нетаняху, който преди това има 3-летно управление от 1996 до 1999 г. Припомняме, че Биби, както Бойко Борисов го наричаше, е не само приятел на бившия ни премиер, но е и със същия стил на управление като него. А след него остава такава патова ситуация, каквато се вижда и у нас. Така че политическата ротация в Израел може да се окаже модел и за нас след изборите на 11 юли.

 

Първа смяна е крайнодесният Нафтали Бенет. Ако сглобката между всякакви партии –от радикални евреи през леви и центристи до араби, издържи до 27 август 2023 г., тогава в креслото му ще седне центристът Яир Лапид, който дотогава ще бъде негово вице. Всъщност те повтарят досегашната формула на последното правителство на Нетаняху, който от 2-3 години години се надпреварваше за поста с ген. Бени Ганц на поредица от избори с практическо изравняване на силите, като накрая му се наложи да си го сложи ротационен премиер в кабинета. Позицията беше измислена за решаване на политическата криза в страната, след като двамата ветерани в политиката не успяха толкова пъти да се победят.

Моделът е интересен, защото министрите докладват и на двамата „съпремиери” – на титуляра и на ко-председателя. Никой от двамата не може да поиска оставка на член на кабинета сам, трябва да има ОК и от другия в тандема.

Сега двамата нови лидери се обявиха са възраждане на икономиката и подобряване на инфраструктурата, както и за изглаждане на остротите в тлеещия израелско – палестински конфликт. Не всички вярват на Бенет, който беше известен като яростен противник на палестинския суверенитет и поддръжник на експанзията на израелско заселване по Западния бряг на река Йордан.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени