FACEBOOK

Балотаж в Турция: Ердоган срещу Кълъчдароглу

88,8%: рекордната избирателна активност

По всичко личи, че ще има втори тур на президентските избори в Турция, сочат резултатите от вота в югоизточната ни съседка.  Претендентите за президентския пост бяха трима: досегашният президент, 69-годишният Ердоган, единствен кандидат на Републиканския съюз, 74-годишният Кълъчдароглу от опозиционния Народен съюз и 55-годишният Оган от Алианса на Ата. Четвъртият кандидат, лидерът на партията Мемлекет Мухарем Индже, оттегли кандидатурата си 3 дни преди вота.

След преброяването на всички бюлетини настоящият държавен глава Ердоган получи 49,24% от гласовете, а неговият основен опонент Кълъчдароглу събра 45,06%, съобщи телевизионният канал TRT Haber, позовавайки се на предварителните резултати на Анадолската агенция. Разликата между двамата е около 2,5 млн. гласа. По всичко личи, че те ще отидат на балотаж на 28 май. Оган пък получи трето място с 5,28%, като той все още не е обявил кого ще подкрепи при евентуален втори тур.

Окончателните резултати ще бъдат обявени от турската Върховна избирателна комисия, която ще вземе решение и за провеждането на втори тур на изборите.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябваше да получи повече от 50 % от гласовете, което е на ръба на разултата на Ердоган.

Десетки милиони турски гласоподаватели отидоха до урните в неделя, за да дадат своя глас на президентските и парламентарните избори.  Избирателната активност надхвърли рекордните 88,8%. Продължава преброяването на гласовете от избирателните секции в чужбина.

Повече от 1,21 млн. гласа от общо 53,9 млн. бяха обявени за невалидни от избирателната комисия.

"Нашата страна завърши достойно още едно тържество на демокрацията. Макар и окончателните резултати да не са ясни, водим с голяма преднина. Преживяхме изборите с най-високата избирателна активност в нашата история", коментира самият Ердоган. На свой ред Кълъчдароглу вече заяви, че е готов да се бори на втория тур.

На този фон проправителственият печат в Турция ликува след изборния успеха на Ердоган, който извоюва първото място. "С теб сме, водачо", гласи заглавието на Милят, "Ердоган отново е лидер", тържествува Йени сьоз", а Сабах коментира, че досегашният президент е получил "Доверие от волята на народа". В същото време опозиционният печат е сдържан - "Отново същият филм", отбелязва Сьозджу, а Джумхурийет излезе с първа страница на черен фон и заглавие "Ердоган загуби".

Според резултатите от парламентарните избори Републиканският алианс около партията на Ердоган получава 326 депутати в 600-местния Меджлис, а опозиционният Национален алианс от шест партии ще има 212 депутати. В новия парламент ще влязат общо 15 политически сили, показват резултатите от вота, цитирани от Хюриет.

Изданието Акшам отбелязва, че Ердоган, който 15 пъти преди това е извоювал изборни победи, отново е победил на парламентарните избори със своя Републикански алианс, който е получил 49,56%. Вестникът напомня, че досега той е спечелил 6 парламентарни избори, 4 местни, 2 президентски и 3 референдума.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени