FACEBOOK

760 млн. еврофондове, без метрото, усвоява София

Освен единственият одобрен голям инфраструктурен проект в България - третата Зелена линия на софийското метро за 909 млн. лв., София ще усвоява до 2020 г. още 760 млн. лв. От тях 360 млн.лв. са за социална инфраструктура и енергийна ефективност, а 400 млн. са по недовършената още, но ударно изграждана през последните години ВиК мрежа. Наред с това София работи и по извън националните - т.нар.

Общностни фондове, които Брюксел отпуска по конкретни проекти за повишаване качеството на живот. Всичко това стана ясно от думите на заместник-кмета по еврофондовете Ирина Савина по време на събитието Новите проекти на София, организирано по Програма Европа на Столичната община от сдружение Екопрограма.

Символичен домакин на срещата с медиите, която протече на борда наедин от зелените швейцарски трамваи беше заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев. Гостите стартираха пътешествието си през вече работещите и предстоящите проекти за реализиране от колелото на някогашния Трамвай №19.

Крусев разказа за предстоящото модернизиране на трасето на най-старата линия и обновяването на нейния парк от возила, после при преминаването през Красно село, където е възлова станция от третата Зелена линия на метрото разказа повече за този проект, при преминаването покрай площад Св. Неделя обобщи предстоящия избор между двата проекта за бъдещето му - пешеходна зона от ул.Алабин до бул.Тодор Александров или от ул. Алабин до ул. Екзарх Йосиф при Халите.

Това е проект от реновирането на централната градск част, както и новото трамвайно трасе по улица Граф Игнатиев и преустройването на околните площади и градината на черквата Св. Седмочисленици. Заедно с транспортната, ще се подмени и останалата инфраструктура, която в този район е 100-годишна, подчерта Крусев. Накрай пътуването с Трамвай Европа завърши символично на площад Журналист.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени