FACEBOOK

Фандъкова договори 280 млн. лв. за София по европрограма

София ще получи близо 280 млн. лв. от Европа за новия програмен период на оперативната програма Региони в растеж 2014-2020, като 240 млн. от тях ще бъдат дадени безвъзмездно. През следващата седмица предстои подписване на договорите към програмата.

Това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу. Те обсъдиха проектите в новата оперативна програма на общински форум в Амстердам, съобщиха от Столичната община. „София постигна много добри резултати при изпълнението на проекти с европейско финансиране”, посочи Крецу и допълни, че е решила през юни да посети столицата ни.

Европарите са предвидени за изграждане на втората фаза за интегриран градски транспорт, ремонт и мерки за енергийна ефективност на 26 училища и детски градини, обновяване на три зони в централната градска част, реновиране на театър София, културен институт Средец ( преди Лиляна Димитрова) и сгради на социални заведения.

В сряда Йорданка Фандъкова замина за Амстердам, където бе поканена на конференцията на кметовете на европейските столици. В рамките на форума се обсъдиха мерки за прилагането на стратегия за развитие на градовете. Фандъкова се срещна с кметовете на Виена Михаел Хойпл и на Амстердам Еберхард ван дер Лаан.

В началото на април Европейската комисия избра Амстердам за европейска столица на иновациите за 2016 г. Кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан и кметът на София обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферата на иновациите и използването им за развитието на градовете.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени