FACEBOOK

Знакови градски пространства ще бъдат ремонтирани с евросредства

Провеждат се обществени поръчки за избор на изпълнител

41 млн. лв. получава София по ОП „Региони в растеж“ за модернизация и благоустройство на знакови централни градски пространства, предаде пресслужбата на Столична община. В проекта „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София" са включени две зони от централната градска част.

Едната зона, чието обновяване предстои, обхваща пространството между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“. В нея са едни от най-значимите символи на града – Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, площад “Народно събрание“, паметникът „Цар Освободител Александър II“, църквата “Св. София”, сградата на Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, градината "Св. Климент Охридски", пространството между ул. „Оборище“ и Централния военен клуб, както и площад "Гина Кунчева".

Другата зона включва ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащите ѝ площади „Джузепе Гарибалди“, „П. Р. Славейков“ и „Патриарх Евтимий“. В нея попадат също улиците „Солунска“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до бул. „Витоша“, „6-ти септември“ от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Аксаков“, „Ген. Паренсов“ в участъка от ул. „6-ти септември“ до ул. „Цар Шишман“, ул. „Цар Шишман“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до пл. „Народно събрание“ и градината пред храма „Св. Седмочисленици“.

Предвижда се тези знакови за столицата места да бъдат свързани в обща система с идентичен градски дизайн. Те не само ще бъдат модернизирани и благоустроени, но и ще станат още по-достъпни за жителите и гостите на София.

Провеждат се обществени поръчки за избор на изпълнител.

Инвестициите в модернизиране на две ключови зони на столицата ще бъдат направени по проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София Той е първият одобрен от Инвестиционната програма на Столична община по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Общата му стойност е 46 078 473 лв., от които 41 220 994 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя от ОПРР.

Столичната община очаква одобрение и на проект за цялостна модернизация на 24 училища и детски градини в районите „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и „Красна поляна“ и разширение на 53-то ОДЗ и 9-та Френска езикова гимназия. Провеждат се процедури за избор на изпълнители.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени