FACEBOOK

EVA и Фандъкова събраха пари за мобилен мамограф

След като спаси столичната онкология, кметът ще праща техника и хора за прегледи на рак на гърдата в градовете със закрити от МЗ ракови диспансери

Инициативата За едно добро на списание EVA и кмета на София Йорданка Фандъкова събра пари за мобилен мамограф на столичната онкология. Кметът спаси от закриване градския раков диспансер, след като здравното министерство пожела от тази година да секне финансирането за този вид болници. С новата техника на стойност 18 000 лв., вече преведени по сметка на лечебницата, ще може да се помогне да бъде спасен животът на дамите от градовете, които не успяха да съхранят сродните онкозаведения. Освен за рак на гърдата, апаратът ще помогне и на онези, които страдат от други видове специфично женски форми на коварната болест.
На благотворителна вечер в гранд хотел София се събраха някои от най-известните жени на България от различни области. Присъстваха както дами от бизнеса като банкерките Виолина Маринова и Диана Митева, най-големият вносител на мода в държавата Илиана Алипиева, старши директорът на МТел Таня Найденова, изпълнителният директор на Дюни Елза Радкова, шефката на Нова телевизия Силва Зурлева, легендарната д-р Емилова, но също и звезди от шоубизнеса като певицата Белослава, актрисата Йоана Буковска, тв водещата Нана, която пък има и пряко отношение към рака, с който успя да се пребори. За същото разказа пред гостите и Петя Славова. Най-важното послание беше жените да се преглеждат, защото ракът на гърдата е ЛЕЧИМ. Стига, разбира се, да се улови навреме. Всички те успяха да съберат повече от необходимата сума и допълнителните пари също ще отидат за превенция на онкозаболяванията.
Този месец за втори път Столичната община провежда кампания за прегледи на жените в най-добрите болници на града за сметка на СО. Тази година, вместо 4 като миналата, в програмата вече участват 8 болници, разказа кметът Фандъкова, която е инициатор и двигател на проекта. Така, вместо 4000, се разчита преминалите през превантивните прегледи да бъдат още няколко хиляди дами. През 2015 г. кампанията помогна за спасяването на живота на 40 жени.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени