FACEBOOK

EС първи взе мерки срещу безконтролните соц. мрежи: Евродепутатът А. Ковачев

„Европейският съюз със специален Акт – закон, стана първата голяма международна организация, която взе специални нормативни мерки срещу безконтролните социални мрежи и имахме нарочни дебати в Страсбург тези дни по тази тема. Не ограничаваме свободата на словото, за нея неотдавна приехме друг Акт, но искаме да попречим на дезинформацията, сеенето на омраза и другите негативни фактори, които за съжаление са част от виртуалната среда и в Мета (ФБ), и в Х (Туитър)”, съобщи пред студенти от специалностите Национална сигурност и Информационни технологии евродепутатът Андрей Ковачев, ЕНП.

 Той е и член на ресорната комисия в Европарламента, която се занимава с тези въпроси. Срещата и дискусията му със студентите беше част от проекта на европейската образователна програма Eразъм+ на Сдружение Победа сега, озаглавен: Противодействие срещу етичните и психологическите проблеми, предизвикани от информационното пресищане в социалните мрежи на младите българи в обстановка на световна медийна война.

Андрей Ковачев разказа на бъдещите специалисти по киберсигурност как функционират фермите за тролове в неприятелски страни и засегна темата за изкуствения интелект, който ще направи борбата с дезинформацията и фалшивите новини още по-голямо предизвикателство. Но посочи и прогнозата на ЕК, че професиите, свързани с тази проблематика до 2035 г. ще бъдат най-перспективните у нас и в цяла Европа, което е отлична новина за тяхната реализация след дипломирането им.

От страна на организаторите беше изнесена най-актуалната статистика, според която от 240 млрд. хакерски атаки, над половината са насочени към държавите от ЕС и НАТО, както сочи годишният доклад за сигурността, представен от Майкрософт миналата седмица. Над 40% са младите хора, жертви на измама в мрежите, а популярните фишинги по мейловете и ФБ са едно от най-използваните оръжия на севернокорейската „нет-армия”, за да финансира подривните си хакерски операции за проникване в лични и обществени бази данни и за дезинформиране в Евросъюза.

В дискусията се включиха и преподаватели в университета по информационни технологии, като например проф. Ковачева разказа за 20-годишната си работа върху темата за психологическото въздействие на интернет и социалните мрежи над младите хора и как се използва този инструмент.


В края стана дума и за дигиталния детокс, който е противоотровата за информационното пресищане със смартустройства, на което средно по 11 часа на ден сме изложени, получавайки над 10000 съобщения от различен род и характер.

Юри Пулчев


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени