FACEBOOK

9 квартала в столицата с канализация до 2023 г.

За изграждането й са нужни 400 млн. лв., отпуснати са над 5 млн. лв. за проучване

Софийските квартали Манастирски ливади, Кръстова вада, Гърдова глава, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бенковски, Орландовци и Кремиковци ще имат канализация най-късно до 2023 г. За изграждането й са необходими около 400 млн. лв., които ще бъдат отпуснати от оперативната програма Околна среда (ОПОС) 2014-2020 г.
Първата стъпка за кандидатстването за средствата беше направена с подписването на договора за изготвяне на регионалното прединвестиционно проучване за ВиК-нуждите в София между Столичната община и Министерството на околната среда и водите.
Проектът е на стойност 5.2 млн. лв., от които 4.4 млн. лв. са безвъзмездно финансиране от ОПОС.
Разработване на регионалното прединвестиционно проучване е съпътствано с изготвяне на идейни проекти, техническата документация и финансово-икономически анализи. То ще е базата, на основата на която след това Столичната община ще кандидатства по ОПОС за отпускане на средства са изграждането на канализацията.
До момента чрез ОП Околна среда е подпомогнато изграждането на повече от 65 км ВиК мрежа на територията на Столичната община. Отделно в завода за отпадъци бяха инвестирани още 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Пример за това е инсталацията за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища.
„В София беше изградено много, но то е недостатъчно, все още има населени места без канализация, а в центъра мрежата на места е на 100 години. Това изисква големи инвестиции, които общината не може да се позволи само с данъците на столичани", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че освен средствата за изграждане на канализацията ще са нужни и много пари за отчуждаване на терените. Подобни крупни инвестиции не могат да се случат без партньорството между държавата и общината, допълни още кметът.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени