FACEBOOK

87,16% от софиянци: Градският транспорт се подобрява

Новите возила, инфотаблата, подобреното отношение на водачите към пътниците и по-добре спазвания график оценени от огромното мнозинството пътуващи

На въпроса: Смятате ли, че условията в градския транспорт се подобряват, разширен с обяснението за подмяната на автопарка с нови автобуси, тролеи, трамваи, 9 от всеки 100 софиянци дават положителен отговор, сочи изследване, проведено от 29 март до 14 април т.г. Срещу отговорилите с „да” 87,16% се изправят едва 8,87%, които отвръщат с „не” и 3,98% неуверени. Сборът на противниците и „въздържалите се” практически съвпада с процента на ползващите карти за еднократно пътуване в София, т.нар. „билетче”. В техните отговори, които не са положителни, може да бъде разчетен подтекстът - тези хора казват, че не отчитат подобрение, понеже ще им се налага да плащат повече за услугата при очакваното към периода на провеждане на анкетата увеличаване на цената на картата за еднократно пътуване.

Модернизирането на столичния градски транспорт не е само подмяна на автопарка, но и въвеждане на най-различни улеснения, свързани с прилагането на новите технологии. Именно с това е свързан и следващият въпрос в анкетата, който пита какво е мнението на плозвателите на услугата за новите информационни табла и гласовото известяване на спирките за времето на пристигане на следващото превозно средство по дадена линия. В теренното допитване 61,35% от хората казват, че таблата дават полезна информация. 29,48 на сто казват „не ги използвам”, въпреки че това на практика е невъзможно, тъй като дори да на бъдат забелязани, информационните устройства „говорят” и няма как да не бъдат чути от чакащите по спирките. 7,17 % очакват на тях да тече и друга информация. На още по-различно мнение са 1,99% от хората.

Като по-млада и по-ориентирана към технологиите публика, анкетираните в интернет допитването изненадват с изключително доминиращата положителна оценка за информационните табла. 81,82 % от респондентите ги смятат за даващи полезна информация, а само 5,45% не ги забелязват. Според 12,73% устройствата могат да дават и още информация.

Друга оценка, искана от участниците в анкетата се отнася за важен елемент от услугата на обществения транспорт – нейното навременно предоставяне. Спазването на графика е за 6 според 9,93% от запитаните на терен и от изненадващите 20 на сто от отговорилите по интернет. 24,83 на сто от респондентите в първото допитване дават оценка 5, колкото споделят 13,33% от предпочелите да дадат мнението си в сайта. 27,48 на сто на терен и 8,89 на сто в интернет присъждат „добър” 4. Сборът от процентите показва, че преобладаващата част – билзо 2/3 от конкретните потребители на градския транспорт, запитани на място в една от точките с най-голям трафик на пътуващи в София, оценяват положително и са доволни от спазването на графика от обществения транспорт, за тях той е редовен и удобен, което личи по изцяло положителните им цифрови оценки.
Оценките, дадени от анкетираните за отношението на водачите към пътниците. Близо 80 на сто от анкетираните на терен, които са всекидневни конкретни потребители на услугата, дават изцяло положителни оценки. За шестица са водачите според 17,94 на сто. За петица – според 34,22%. Четворка им дават 25,58 на сто. „Среден” 3 е мнението на 13,29%. Лошите оценки са доста нисък процент. 2 дават 5,65 процента, а 1 – 3,32 на сто.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени