FACEBOOK

81,5% за Нинова в БСП

Корнелия Нинова печели категорична победа на първия пряк избор на лидер на БСП, сочат окончателните данни, стана ясно от брифинг на партийната ЦИК. Тя получи подкрепата на 81.5% от гласовете на съпартийтите си в битката за лидерския пост.

Така Нинова застава начело на партията за втори мандат. Балотаж няма да има и БСП отива на конгрес на 26 септември, днес се събира Националният съвет.

„Социалистите направиха промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача да направим промяната в България необратима”, заяви самата Нинова на първата си пресконференция след прекия избор за соцлидер.

"Възхиващавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интерес и изависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно", подчерта тя.

Според партийния ЦИК прекият избор е легитимен, след като избирателната активност в Левицата надскочи 50% и стигна 67%. Избирателите с право на глас в партията са 80 236. От тях са гласували 53 807.

В полза на Нинова са гласували общо са подали 43 228 социалисти. Основният ѝ опонент Кирил Добрев е спечелил доверието на 7 914 леви, което е 14,9%. На трето място е Красимир Янков, за когото са гласували 1 118 социалисти - малко над 2%. За Валери Жаблянов вот са подали 1,4% от социалистите.

Според председателя на ЦИК на БСП социалистите показали активност и че партията е демократична: "Те желаят да избират председателя на БСП", изтъкна Емил Войнов.

„Изборът за председател на БСП беше честен”. „Всички кандидати бях с равни условия в лидерската битка. Организацията на вота беше перфектна”, каза той. “Всички жалби и сигнали са несъществени и не влияят на изборния резултат”, добави Войнов. След изборите те ще бъдат предадени на Общопартийната контролна комисия и на тези по места.

"Българските социалисти показаха, че могат да проведат, да организират и да довършат докрай един наистина исторически и революционен избор за председател на БСП. За първи път в историята на партията и за първи път в България - довършен докрай такъв избор."

"Социалистите доказаха, че могат - без пари, без заплати, без професионално назначена изборна администрация - да проведат един честен избор”, посочи пред bTV зам.-шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски. „Г-н Борисов може да гледа и да се учи и, дай, Боже, някой ден неговата партия да стигне до това ниво - членовете да избират, а не той сам да се самоназначава", каза още той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени