FACEBOOK

80% от старите сгради у нас не са защитени от мълнии

Отговорността за гръмоотводите била на собствениците, не на държавата

Над 80 на сто от старите сгради в България не са защитени от мълнии. За това алармират експерти по мълниезащита, а държавата, оказва се, нито може да опровергае, нито да потвърди техните наблюдения. Това коментираха генерал Кирил Войнов и професионалния домоуправител Илия Джавгъров пред Нова телевизия.
Причината за това е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод.
Поводът е инцидент отпреди няколко дни в Дряново, където мълния изпепели покрива на жилищна кооперация. Живеещите в сградата разказаха, че са имали гръмоотвод, но той вероятно е бил премахнат при ремонт преди години.
„Масова практика е сградите в България да бъдат без мълниезащита. В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000 - 70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита", коментира експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов.
От Регионалното министерство си измиха коментираха, че отговорността за наличието на гръмоотвод в сградата е на собствениците, а не тяхна.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени